2013-06-30 Lieshout, RCL Wandeltocht

Vandaag een tocht in het Brabantse platteland gelopen. En wat voor één. Heerlijke rustige paden, verkeersluwe wegen en een startplaats niet ver van huis. Voeg daarbij een lekker wandelweertje en de weekend wandeltocht is op voorhand al geslaagd. Hoewel, er ging toch wel iets mis, ik was vergeten mijn camera mee te nemen. Reeds na enkele meters op het parcours tastte ik al mis, het kleinood lag nog thuis. Vandaag dus een proces verbaal met weinig plaatjes.

Ruud-0064Tien over half zeven draaide ik de parkeerplaats van de accommodatie van RCL op, tegenover de St. Servatiuskapel te Lieshout. Een handvol medewandelaars was nog vroeger ter plaatse dan ik. De koffie werd buiten geserveerd. Beschut zitten kon, in een tent met banken, gelukkig want het was nog een beetje fris zo voor zeven uur.

Ruud-0065Tegen zeven uur mocht ik vertrekken. Meteen via de achterzijde de baan op. Dit is de baan waarop de runners van de runnersclub Lieshout (RCL) trainen. De route gaat door een park langs een vijver en dan tussen de akkers door. We passeren enkele mooie traditioneel gebouwde langgevelboerderijen en lopen in de richting van Beek en Donk. Maar zover komen we niet. Via een mooi pad door een stuk wilde akker komen we uiteindelijk bij de provinciale weg. Daaroverheen en dan achter langs de brouwerij van Bavaria. De geur van mout dringt langzaam in de neusgaten.

Via de provinciale weg naar de brug over het Wilhelminakanaal komen we weer in een heerlijk plattelandssfeertje terecht. Tussen de akkers over zandpaden meest afgezet met bomen struint het legioen naar Stiphout.

Ruud-0066In Stiphout staat een kerktoren zonder kerk. Daarlangs is de scouting en daar was de rust, die 3 maal aangedaan werd. Ik houd daar niet zo van, hoewel ik het uit logistieke gronden wel begrijp. Maar de lopers van de 40 km gingen dus 2 lussen vanaf hier maken. Nu moet zeggen dat die lussen zeer de moeite waard waren.

De eerste lus gaat richting kasteel Croy. Idyllisch gelegen naast gehucht Strijp en onder ander langs en over het terrein van een manege gaat het verder richting Aarle Rixtel. We schampen de bebouwing en zetten koers naar de Helmondse Overbrug waar het parcours rond een golfbaan gaat over een graspad. Ik was er vroeg, maar ik vraag me af hoe lang de toen al iets blubberige delen begaanbaar zijn gebleven. De prachtigste straatnamen hebben ze hier. Het Verliefd Laantje en Horst, het kan niet op.

Ruud-0067Heel goed houdt de parcoursmeester de groenfactor in de gaten door steeds net van de bebouwing weg te gaan als het kan. Door de Warande, een park en tenslotte toch door Stiphout kom ik voor de tweede keer bij de toren. Was de eerste lus iets minder dan 10 km, deze was juist iets meer.

Het is 11:00 uur en ik vind het te vroeg voor een soepje, dus de rust houd ik kort en vertrek weer. Snel Stiphout uit en langs een 2km lang stuk op asfalt (goede training voor Nijmegen) gaat het naar de Papenvoortse Heide. Bij de Nuenense scouting geen pauze en dan door de bossen draai en keer ik terug. Langs heide, dichte bossen en over veelal zandpaden gaat het terug. Langs de velden van de plaatselijke voetbaltrots kom ik terug in Stiphout waar ik dan eindelijk rond 13:00 uur mijn soepje kan gaan bestellen. Helaas, de hond in de pot. De soep is op en ik vermoed dat een onverwacht groot aantal deelnemers hier debet aan is. Dat is goed nieuws voor de organiserende vereniging!

Het laatste kwart breekt aan en dat is duidelijk de uitsmijter. Qua bos en hei gehalte dan. Eerst de Geeneindsche Heide. Een mooi gebied met veel dennen en een enkel ven. Langs enkele daarvan loopt de route en het is genieten van de enkele waterlelies die al in bloei staan. Dan ronden we een prachtig open gedeelte gaat het als vanzelf over in de Molenheide. Onderweg krijgt de vermoeide loper nog een extra rust aangeboden. Het gevoel zegt me dat ik al best lang onderweg ben en dat de finish niet ver kan zijn. Dat de echte afstand iets langer is dan 40 wist ik toen nog niet.

Ruud-0069Het parcours heeft een geraffineerd einde. Natuurlijk, we moeten het kanaal weer over en heel veel bruggen zijn er niet. Maar dan, kort door de rustige straatjes een fietspad op en weer het buitengebied van Lieshout in. Een laatste stukje door het platteland alvorens via de molen en de kapel bij het startpunt te komen. Prachtige dag, prachtig parcours en perfect georganiseerd. Wat te denken van pijlen in rood (rechts), geel (links) en wit (rechtdoor). Zo worden 2 pijlsystemen in een gecombineerd. De nummers op de pijlen klopten met de nummers op de route, kortom, hier was werk aan besteed. Mensen van RCL: bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s