2015-01-04 Sterksel, Winterserietocht 3 Hermodé

DSC01610De parkeerplaatsen heb ik voor het uitkiezen, zo vroeg ben ik. Het is de eerste wandeltocht van het nieuwe jaar en kennelijk ben ik de eerste die staat te trappelen van ongeduld. De toneelzaal van Providentia fungeert als startlokaal en die is nog maar net open als ik binnen kom. Providentia is een terrein waarop verschillende woongroepen voor epileptici een dorp op zich vormen. De vereniging die vandaag de wandeling organiseert, WSV Hermodé uit Someren, maakt jaarlijks één maal gebruik van de prachtige faciliteiten van dit centrum.

DSC01612Nadat ik ingeschreven ben pak ik mijn rugzak en ben ik vertrokken. De route gaat met een boog om de startzaal, en via de achteruitgang naar Sterksel. Langs enkele villa’s naar de provinciale weg tussen Maarheeze en Heeze loop ik over het fietspad. Na een kilometer gaat het rechts een weg op die ik ken als de Vlaamse weg. Ik weet dat die de komende 3 kilometer geen zijwegen heeft, tenzij men een mij onbekend pad heeft gevonden. Maar nee, het gaat gewoon 3 kilometer over een doorgaande weg, waar auto’s mij voorbij suizen. Blik op oneindig en kop in de wind, ik kom wel aan het einde. Het moet gezegd, men heeft aan vrijwel iedere lantarenpaal een blauw met wit lint gehangen zodat ik weet dat ik nog goed loop. Alsof het ook anders zou kunnen….

DSC01614Inmiddels heeft de zon zich aan mijn rechterzijde laten zien. Een oranje gloed licht op boven een bomenrand en geeft een wei waarin paarden draven meteen een ander licht. Al met al heb ik er een klein uurtje op  zitten als ik eindelijk van het asfalt af mag. De route gaat nu de Lange Bleek in. Een goed te belopen pad door de bossen en langs een heideveld dat blijkens bordjes door dieren begraasd wordt. Na enkele kilometers komen we bij een paadje dat tussen de weilanden door weer richting Providentia gaat. Daar blijkt ook de rust te zijn, maar wel op een andere plaats dan de start-locatie. Ik loop door en passeer bij het verlaten 2 mensen die aan het voor-lopen zijn. Pijlen worden recht gehangen en extra linten waar nodig.

DSC01631De route van de tweede lus komt een stukje over de route waarop ik al heen ben komen lopen en ik heb nu dus tegenliggers. Die worden in verwarring gebracht en lopen mij bijna achterna als ik rechtsaf sla. Ik geef uitleg en vervolg mijn weg over een superberoerd stuk. Het pad is over de volle breedte versperd met opgevroren water en lans de zijkanten van het pad belemmeren bejaarden het pad. Zo doe ik over een stukje van 100 meter een minuut of 10. Maar daarna is het weer knallen naar de splitsing waar ik links moet en de andere afstanden rechts. Weer een rechte weg tussen de weilanden door tot aan het carnavalsmonument. Ik ben benieuwd. Het blijkt een zuil met een ossenkop er op te zijn die de grens van het Ossenrijk (Sterksel) markeert.

DSC01616Ik mag hier ook naar naar rechts en wordt een beetje blij want ik weet dat de route naar boswachterij De Pan leidt. Een niet vaak bezocht gebied dat toch heel groot en mooi is. Helaas krijg ik maar een klein stukje te zien omdat het alweer snel naar Sterksel terug gaat. Het is opvallend hoe veel grote takken hier door de sneeuwval op de grond terecht zijn gekomen. Het gewicht van de sneeuw en de bevroren takken heeft ze van grote hoogte naar beneden doen vallen. Vaak ook lager gelegen takken mee nemend, waardoor een boom aan één kant gestript lijkt.

DSC01635Vlak voor het einde gaan we nog maar weer 2 kilometer over lange wegen en de allerlaatste is precies het zelfde als de eerste kilometer maar dan in omgekeerde richting. Ik prijs me gelukkig dat het zo prachtig weer was, waardoor ik toch met genoegen terug kijkt op 3 uurtjes in de buitenlucht. Alle vrijwilligers die hebben bijgedragen gaat mijn dank weer uit.

De gehele foto serie is te bekijken via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s