2015-01-11 Wijchen, 3e tocht Winterserie Paschalis

20150111_074031723_iOSDe weersverwachting was dat we het vandaag droog zouden houden. Maar soms wordt de voorspelling door de realiteit ingehaald. Vandaag was het zo’n dag. Maar dat laat onverlet dat ik een heerlijke wandeling heb gelopen bij WSV Paschalis te Wijchen. Ruim op tijd parkeer ik mijn karretje op steenworp afstand (nee, niet proberen) van het startlokaal, het Jeugdhuis Woezik aan de Woeziksestraat in Wijchen. Een kopje koffie gedronken en even gewacht. Dan komen de burolisten in actie en al snel ben ik in het bezit van een startkaart en kan ik snel op weg. Te snel, zoals later zou blijken.

Ik loop namelijk achter de grote meute aan. En we presteren het met zijn allen om het officieus record “verkeerd lopen op de korte afstand” op onze naam te schrijven. Binnen 10 meter na de start gaat het verkeerd. Niemand lette op en niemand (ik dus ook niet) nam de moeite om op de papieren te kijken. Het was puur geluk dat we uiteindelijk toch op een straat uitkwamen die wél aan het parcours lag. Vanaf dat punt hingen de bekende geel, rode en witte bordjes er weer.

20150111_081902669_iOSHet gaat door zowel groene delen van Wijchen als stukken met nogal eentonige bouwstijl. Opvallend dat men hier niet overal de moeite nam om een straatnaam te bedenken. We lopen door de wijk De Heilige Stoel en binnen deze wijk hebben de straten nummers. Inmiddels komt er af en toe een vlagerig en plagerig buitje naar beneden. Aan het einde van een beukenlaantje staat de kopgroep weer stil. Er is een bordje weg gehaald. Ik heb de route inmiddels in mijn hand en lees snel dat ik naar rechts moet en warempel net veel verder staat er weer een geel bordje dat ons naar links stuurt.

Ik herken af en toe een punt van de route van de Nijmeegse 4daagse. Zoals het punt waar de 40- en 50 km route bijeen komt. Daar loop ik vandaag, in tegengestelde richting, de lus van de 50-route in. Naar de Maas toe. De route loopt hier recht tegen de win in. De wind is dan niet meer vlagerig maar stormachtig en de regen komt niet meer plagerig naar beneden, maar met bakken. Ik krom mijn rug en zet een tandje bij. De wandelaars krijgen het hier niet helemaal cadeau.

20150111_084026257_iOSAls we bij Niftrik zijn wordt het iets minder heftig. Daar draai ik naar links en fluit naar een wandelaar die de pijlen gemist heeft. Het gaat langs de kerk van Niftrik en daarna naar de Maasbanddijk. Aan de andere kant ligt Noord-Brabant en boven het land en het water hangen grijze wolken waar het water nog uit komt. De wind zit inmiddels in mijn rug waardoor het wat makkelijker loopt. De dijk maakt een bocht, want dit is de Loonse Waard, een buitendijks gebied met een haven en enkele bedrijven. Na een dik kwartier lopen op de dijk stap ik bij restaurant Hoogeerd naar binnen. Even tijd voor een kopje koffie.

20150111_101351313_iOSIk zit hier bijna op de helft van de 20 km die ik van plan ben te lopen en langzaam wordt ik weer een beetje mens. Dan weer de jas aan en op pad. Het is nu droog, gelukkig en dit zal zo blijven. Na een kwartiertje mogen we de dijk al weer af en gaat het via enkele veldwegen en langs een boerderij naar Balgoy. We komen daarna uit op de Drutenseweg en die volg ik een flink eind. De wind is nu weer even tegen, maar het is droog. Via een stukje 40 km route van de N4D komen we weer in de bebouwde kom van Wijchen. De terugweg door deze stad gaat eerst langs het Wijchense Meer. Dan tussen een woonwijk door naar een tunneltje onder het spoor en iets verder staat de rustpost van WIOS 81.

20150111_105336077_iOSDe laatste kilometers zijn aangebroken en de zon is nu zelfs doorgebroken. De factor-20 crème heb ik er nog niet bij nodig, maar het is een plezierige ontwikkeling natuurlijk. Over fietspaden en door verkeersluwe wijken gaat het naar de Schoenaker, het laatste traject van de tocht voordat ik linksaf de Woeziksestraat weer in loop. Bij het verlaten van het jeugdhuis zie ik het gele bordje dat voor LINKSAF staat ineens wel. Vier uur eerder heb ik dat glorieus over het hoofd gezien. Ondanks regen en wind, ondanks veel asfalt, ondanks door mijn eigen onoplettendheid verkeerd lopen kan ik niet anders zeggen dat ik weer heb genoten van deze tocht. Wijchen, tot uiterlijk (eerder zou ook zomaar kunnen) ergens een woensdag in juli van dit jaar en vrijwilligers van WSV Paschalis: dank!

De foto’s van deze tocht zijn te vinden achter deze link.

De route staat hier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s