2015-01-25 Egmond, PWN Wandelmarathon

DSC05649De voorbereidingen voor deze halve marathon waren niet mals. Een dag van tevoren naar een hotel in de buurt van Egmond gereden en aldaar in alle vroegte opgestaan om ‘the final mile’ naar de startlocatie te rijden. Dat bleek achteraf geen slecht idee, want door ijzel bleken de wegen gevaarlijk te zijn geworden en treinen reden zelfs niet meer. In de ontbijtzaal was het al vroeg erg druk, vrijwel allemaal mensen in wandelkleding gehuld, dus rara waar zouden die naar toe gaan?

Nadat mijn echtgenote en ik in Egmond aankwamen was het eerst flink zoeken naar een parkeerplaatsje, maar na enig zoeken toch een plekje voor ons karretje gevonden. In de sporthal van Egmond een rendez-vous met alle andere leden van het wandelforum die hier afgesproken hadden en daarna aan de wandel. Het is duidelijk een groots aangepakt wandelevenement. Overal vlaggen, een wandelexpo in de startlocatie en vermaak in de vorm van luide muziek. Het duurde dan ook even voor ik de groep gevonden had, maar dank zijn de T-shirts van de Drentse delegatie (Laat Mij Maar Lopen) hadden we ze te pakken. Voor ons was het slechts een halve marathon maar velen lopen hier in 2 dagen de hele marathon.

DSC05658Het ging door enkele straten en dan het strand op. Vlak bij de waterlijn is het strand het gemakkelijkst lopen, daar is het geen rul zand. Ondertussen blies de wind venijnig in onze gezichten. Want er stond windkracht 5 uit noord-westelijke richting. Na 4 km de eerste rust. Een stempel op de kaart gekregen en een kop koffie met een sultana voor de verdere reis. De lopers van de 10 km route mochten hier van het strand af, maar wij gingen met zijn 20-en gewoon rechtdoor voor de 21 km route. Hier werd Jannie meteen even van haar eierkoeken verlost. Jannie was eventjes zoek op het strand. Maar met de zoekopdracht een “rood ingepakt vrouwtje” hadden we haar zo terug gevonden.

DSC01712Intussen brak het zonnetje door en dat bescheen het strand toen het zo hoog was dat het over de duinen heen kon kijken. De wind bleef natuurlijk, maar door de gezellige gesprekken werden de tweede 4 kilometers ook snel afgelegd. Uiteraard werd er hier en daar economisch gelopen,  door ‘in de waaier’ en uit de wind achter anderen te lopen. Wie niet zo sterk meer is moet slim zijn en terecht. Daar mochten ook wij  het strand af. Ook hier een serieuze post met stempel en een versnapering.  Er waren voldoende mobiele toiletten, wat dat betreft leek het wel een beetje op de vierdaagse of een Bloesemtocht. Eventjes een klimmetje door rul zand en dan een mooi dalletje met een plas beneden. Met de zon er bij en de inmiddels fraai blauwe hemel er boven, leverde dat een mooi plaatje op. Op het duin er achter vanaf het uitkijkpunt nog even een panoramafoto gemaakt en daarna naar beneden, naar de boswachterij achter de duinen.

DSC01720Fien had hier haar fiets ooit eens laten staan en die was intussen niet meer van zijn plaats te krijgen. Een aantal mooie paden slingerde hier door de bossen. Uiteraard van de wind hier geen last, maar ook geen voordeel. Want hoewel we de wind nu mee hadden, merkte je er door de bomen weinig van. Martin was eigenlijk al iets te ver naar voren toen Carla besloot dat het tijd werd de glühwein open te trekken. Gert-Jan, als jongste van de delegatie, sprintte naar voren en beiden kwamen terug voor deze vloeibare versnapering. Jannie vond het een mooi moment om de inhoud van haar rugzak even te showen en daarna ging het onder gezang weer verder. Waarbij opgemerkt mag worden dat er tweestemmig gezongen werd: vals én hard.

DSC01748Na het bosgedeelte kwamen we in Bergen aan Zee. Kwam nog langs het Zeehuis van het NIVON en daarna naar het centrum. Daar stond en shantykoor voor ons te zingen en die lieten horen hoe je wel mooi kunt zingen.Er werd gedanst maar niet te lang want er begonnen een paar magen te rommelen en we zochten een restaurant op. Dat was slechts enkele meters van het parcours af, maar toch opvallend rustig. Dit restaurant maakt een lekkere lunch klaar. Alleen, ze nemen we wel hun tijd voor. Ik geloof niet dat ze heel erg voorbereid waren op veel wandelaars. Een uur nadat we binnen kwamen, werden de eerste borden doorgegeven. Kwalitatief erg goed, dat wel.

DSC01773.jpgNa deze pauze werd het tijd om weer in de benen te komen. De duinen met hun heuvels en dalen stonden op ons te wachten. Dit gebied waarvoor normaal gezien een aparte toegangskaart verkrijgbaar is, wordt mede bewoond door Schotse Hooglanders. Dit soort lieftallige koeien is kennelijk wel mensen gewend, want ze bleven heerlijk in de zon liggen, herkauwend op hetgeen ze bij elkaar gegraasd hadden, die ochtend. Het paadje van Praat, zoals een van de paden hier heette, deed zijn naam eer aan. Ik kwam onderweg nog een duindoorn met bloei er in tegen, een gele trilzwam en net voorbij een meertje stond de laatste rustpost van de organisatie. Een mooi moment om de Schrobeler uit de tas te halen en te verdelen. Met dit hartversterkertje moesten we toch wel warm kunnen blijven, tot aan de eindstreep.

DSC01790.jpgWarm zijn we zeker gebleven. Maar niet iedereen had het gemakkelijk om de klimmetjes daarna nog te nemen, maar met wat hulp is iedereen toch veilig de duinen uit gekomen. Met duinen rechts en de bollenvelden links ging het op het laatste stuk door een parkje met vakantiehuisjes door. Uit en thuis, heette er eentje toepasselijk. Plotseling kwam de sporthal links in het vizier en toen bleek het na 22 km gedaan te zijn met de wandelpret. Een gezellig bezoek aan de Italiaan na afloop stond nog op het programma als afsluiting van een prima wandeldag. Dank aan de mede-forumleden en de vrijwilligers van vandaag!

De gehele reeks met foto’s staat achter deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s