2015-03-15 Horn, Voorjaarstocht

DSC02057Nu was het strikt genomen ook nog geen voorjaar, dus ik had het kunnen weten. Het voorjaar, de lente, begint pas op 21 maart en WSV Wandellust uit Haelen en ik waren gewoon een week te vroeg voor een voorjaarstocht. Jemig wat was het koud. Zeker toen ik net begon te wandelen had ik moeite om mezelf warm te krijgen. Geen handschoenen bij me, waarom zou ik, het  was toch een voorjaarstocht? Het wandelingetje van de auto naar het startlokaal was al een voorteken. Overigens, er was kennelijk niet op een heel grote opkomst gerekend, want er was geen parkeergelegenheid. De paar plaatsen die er waren, had men vakkundig met rood-wit lint geblokkeerd. Dus wel aangegeven waar je niet mag parkeren, maar waar dan wel, dat mochten we zelf uitvissen en dat heb ik dus gedaan.

DSC02060Na de start eerst door enkele straten van een recentelijk gebouwde wijk. Meteen al een splitsing met de 40 km route. Die zou dus een lus van 10 km lopen en dan weer bij de start uitkomen. Dan over een pad tussen enkele akkers naar de Napoleonsbaan die we moeten oversteken. Weer een pad met maar weinig beschutting, dus ik voel de koude wind behoorlijk. Gelukkig bereik ik nu de beschutting van een bos. Hier gaat het naar links en helaas, ik kom weer in het open buitengebied. De routemaker wil ons naar het Leudal leiden, maar dan moeten we wel de spoorbaan over en dan kan maar op een beperkt aantal plaatsen. Wij lopen nu een stukje over de provinciale weg naar Heythuysen en zodra we het spoor overgestoken zijn, verlaten we die meteen naar rechts. Langs het spoor een stukje en dan naar links een beukenbos in. Grote stammen aan de grond, vrijwel geen andere vegetatie en bovenin een dicht bladerdek. Dan toch weer een stukje door open terrein en de wind dit keer op kop. Er is een klein beetje regen bijgekomen en ik weet wat me te doen staat: dóórlopen.

DSC02066Dan bereik ik na een stukje bos de centrale rustpost. Alleen, ik heb pas een uur en tien minuten gelopen en ik besluit om deze rust over te slaan. Ik verlaat het terrein aan de voorzijde en ga meteen daarna naar rechts het bos weer in. Langs een dressuurbak en daarna langs camping Leudal waar men flink aan het timmeren is. Nee, niet aan de weg, maar aan nieuwe gebouwen, om klaar te geraken voor het nieuwe seizoen. De lus die me weer terug zal brengen bij de centrale rust gaat verder uitsluitend door bos. Dit loopt met de wind wel erg lekker natuurlijk. Zeker als het dan ook een prachtig stuk is, met de leumolen als hoogtepunt. Het stuk terug langs de Leubeek is ook schitterend. De beek loopt een meter of 4 lager dan het pad en kan mij voorstellen dat dit inderdaad een mooi leefgebied is voor een ijsvogel. Als ik de rustpost voor de tweede keer in het vizier krijg stap ik wel naar binnen voor een kop koffie.

DSC02073Daar tref ik Frans, die ook de 20 km route loopt, maar pas op zijn eerste rust daar is. Na een kwartiertje trek ik mijn jas weer aan en vertrek voor de terugweg naar Horn. Het gaat voor een groot deel door bossen we we komen weer langs het spoor. Ditmaal mogen we door een klein tunneltje onder de spoorbaan door. Weer terug over de Haelense Beek bij de Houterhof. Dan nog een stukje door een bosperceel en langs een hoop afgemaaid gras dat ligt te broeien. Daarna recht op Horn aan en via twee straatjes naar de startlokatie.

Een prima georganiseerde tocht over een mooi parcours. In Limburg worden geen routebeschrijvingen uitgedeeld, er zijn alleen pijlen, maar meer heb je hier ook niet nodig.

De foto’s staan hier.

De routebeschrijving staat hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s