2015-03-22 Waalre, Wolderse Vennentocht

DSC02086Op slechts een kwartier rijden van mijn huis start vandaag een tocht die georganiseerd wordt door WSV De Grenslopers uit Luyksgestel. Een grote club die eigenlijk garant staat voor een mooie route en een prima organisatie. Deze twee ingredienten waren vandaag volgens (hooggespannen) verwachting weer volop aanwezig. De route die ik wil lopen is 30 kilometer, maar bij de start is al duidelijk dat het dan 32 wordt. Mag het ietsje meer zijn, dan vragen ze bij de slager ook altijd. Deze route bestaat uit 3 lussen van ongeveer 8, 10 en 12 kilometer. We starten vanuit horecagelegenheid ‘t Brabants Genot in Waalre en het gaat richting de nog stille provinciale weg in de richting van de bebouwdek kom van dit dorp. Maar zover komen we niet, want bij de eerstvolgende gelegenheid gaat het naar rechts een leuk bospad in. We ontlopen Waalre hier en gaan richting Aalst. Het eerste ven van vandaag passeren en ik merk dat het  water nog koud is, want zelfs de eenden gaan er nog niet in.

DSC02093Het gaat tot op dit moment redelijk vlot en ik geniet van het parcours dat me door bosgebieden leidt waar het prima loopt, de paden zijn vrijwel nergens echt modderig, dus er kan stevig gestapt worden. We passeren intussen diverse vennen, dus de naam van de tocht is geen loze kreeg gebleken vandaag. De lus eindigt bij de rustpunt van de Grenslopers, die traditioneel uit een ‘Pipowagen’ bestaat met een aantal tafels en banken er omheen en zelfs een afdak er boven. Ik wil koffie kopen en constateer dat mijn beurs waarschijnlijk bij de startlocatie is blijven liggen, want ik krijg hem niet gevonden. Ik ga dus vliegensvlug verder omdat ik denk dat we al snel langs de stat komen. Dit is echter niet zo en het hoeft ook niet. De beurs heb ik in een zak gedaan die veel dieper is dan wat ik gewend ben, dus paniek om niets. Maar goed, ik ben dus doorgelopen en te gehaast want ik ga verkeerd. Gelukkig ben ik niet de enige en ik zie een dame die mij vanmorgen vliegensvlug voorbij kwam terug komen. We zoeken even en vinden dan de pijlen die we hadden moeten hebben.

DSC02100De tweede lus vindt ik de mooiste. We lopen langs het Meertjesven naar Aalst, lopen daar zelfs eventjes doorheen en dan worden we naar de Tongelreep gepijld. Dit prachtige stroompje meandert hier door het struweel dat het een lieve lust is. We komen bij het gehucht Achtereind, dat uit niet veel meer dan enkele boerderijen bestaat. Ik herken het van de OLAT tocht die hier enkele weken geleden werd verlopen. Dan gaat de route plotseling naar rechts, door een greppel en dan langs het mooie beekje. Dit pad wordt een kilometer of twee gevolgd en het is een lust voor het oog. Het gaat door ook als we de beek verlaten hebben en plotseling herken ik de achterzijde van de middelbare school van Valkenswaard. Hier steken we de weg over en we gaan over een lang bospad terug naar de rust.

DSC02107Na een kop koffie bij de tweede passage bij de rustpost breekt de derde lus aan. Dit keer gaat het naar Loon, een eeuwenoud gehucht dat nog in een traditionele driehoek gebouwd is. Een kerkpad afgezet met hagen naar links gaat ons richting Dommelen voeren. Dit is een iets minder bebosd gebied en de wind heeft hier dus vrij spel. Langs boerderij het Geveltje gaat het naar Dommelen, maar vlak daarvoor gaan we nog een prachtig gebied in. We lopen naar het punt waar de Dommel en de Keersop bij elkaar komen. Hier is het dan een beetje vochtig in de ondergrond, maar nergens echt problematisch. Nu gaat het dan door Dommelen en vervolgens naar Valkenswaard. Daar wordt ik voorbij gespeerd door Wilma, die na haar Kennedymars in Klarenbeek van gisteren, vandaag nog even 32 km gaat uitlopen. Het enige kleine minpuntje op de tocht volgt nu. We lopen 3 kilometer over het zelfde parcours naar de rust en verder door naar de finish.

Al met al heb ik een prachtige tocht gelopen over een fijne ondergrond bij droog weer. Het was wat koud, maar daar kun je je op kleden. De organisatie was perfect en het parcours zeer fraai. Grenslopers, bedankt.

De foto’s staan hier.

De route staat achter deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s