2014-04-15 Leende, Lindse Bloastocht

IMG_0656Er hangt een paaaaardenhoofdstel aan de muur…. En wel meer dan een ook, maar vreemd was dat niet, want de start van de tocht van vandaag was in Manege De Molenberg. Een bijzondere gelegenheid voor mij om op een doordeweekse dag een wandeltocht te maken in georganiseerd verband. WSV De grenslopers hadden bedacht dat het een goed idee was om een mooie route in het Leenderbos uit te zetten. En dat idee heeft men op schitterende manier vorm gegeven.

IMG_0648Ditmaal was er dus geen plaats voor mijn auto, maar dat was omdat ik met de fiets was. En die fiets kreeg dus een mooi plekje bij de ingang. Na inschrijving mocht het wandellegioen de provinciale weg over en meteen werden we de Spinsterberg opgestuurd. Een mooi bos, waar ik 2 dagen eerder tijdens een wandeling met de hond nog een rotte wilde zwijnen was tegengekomen. Die hebben zich ditmaal niet (aan mij) laten zien. De route ging bos in, bos uit, heide op en ook het gebied dat door Woeste Schotse hooglanders begraasd wordt. Ik zag er drie van staan, maar die waren te veel bezig met het vergaderen van hun proviand voor die dag, om zich om de wandelaars druk te maken. Het altijd mooie Brilven list zich in de zon van haar beste kant zien.

IMG_0650Na zo’n 4 kilometer dook de provinciale weg weer op. Aan de overkant daarvan is een grote parkeerplaats waar De Grenslopers hun rustplaats hadden ingericht. Met rijdende kantine, toiletvoorziening en stroomgenerator er bij. Ik vond het nog te vroeg om te pauzeren en besloot door te lopen. Vanuit de pleisterplaats werden lussen gelopen. De eerste was 12 kilometer voor mijn afstand, die uiteindelijk  30 zou bedragen.

IMG_0654Deze eerste lus had een afwisselen verloop. Bospaadjes, waar de takken van de (meest dennen-)bomen van zowel links als rechts tegen je aankomen, zo smal, tot paden door uitgestrekte heidevelden, als dan niet gelardeerd met fraai in de zon glinsterende vennen. De parcours bouwer maakte gebruik van wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden, mountainbikepaden en soms ook helemaal geen paden. Ondanks dat de begroeiing soms zeer dicht was, hadden de pijlers goed werk verricht door buitengewoon duidelijk de pijlen op te hangen. Tussen het uitlopende groen en de bijna uitkomende bloemknoppen in, was het zeer goed toeven. De temperatuur, die vandaag de 25 graden overschreed, was natuurlijk een aardige bijkomstigheid.

IMG_0655Na deze lus besloot ik om maar even te pauzeren. Koffie, water en cola had men voor me. Op naar de tweede lus. Opnieuw het Leenderbos, maar nu het gedeelte van de Tongelreep. Veel mensen denken dat dit een zwembad in Eindhoven is. Dat is ook wel zo, maar de naam is ontleend aan het riviertje dat daar, maar ook in Leende stroomt. Eerst langs de visvijvers die zijn gegraven en waar het voor vele vissers ook goed toeven was. Na enkele slingerende bewegingen de visvijvers overgestoken en daarna na het riviertje. Prachtig langs het meanderende deel er van gelopen, tot aan het stuk waar het nog gekanaliseerd is. Daar weer aan de andere kant terug gelopen nu door een ander heideveld waar Schotse hooglanders hun areaal hebben. Nadat we opnieuw van uitzicht op de vijvers, nu van de andere kant, hadden ging het weer door het bos naar de rustpost.

DSC02169Met de wetenschap dat het opnieuw slechts 4 kilometer naar het eindpunt was besloot ik om terug door te lopen naar de manege. Langs een stuifduin, om een zandvlakte heen op weg naar het eindpunt. Schitterende tocht prima georganiseerd.

De foto’s staan achter deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s