2016-05-21 Cuijk, Kennedymars Cuijk

DSC04277Voor het eerst sinds 7 jaar sta ik aan de start van een Kennedymars. Het is in Cuijk waar deze mars voor het eerst georganiseerd wordt. Hoewel ik redelijk getraind ben op de 40 km afstand is het natuurlijk erg spannend om te weten of ik deze lange tocht nog aan kan. Het is vroeg maar al erg druk de buurt van Partycentrum De Bond. Het is even zoeken naar een parkeerplek, maar ik vind er nog net eentje. Dan aanmelden in de zaal, die werkelijk uitpuilt. Daar ontmoet ik vele leden van walkers4walkers.nl (W4W). Helaas zie ik er tijdens de tocht relatief weinig terug, omdat we nu eenmaal toch tijdens het lopen ons eigen tempo aanhouden.

DSC04281Gespannen wachten we de start af en rond 05:00 uur mag de meute de straten van Cuijk. Over het plein waar het gedurende de laatste dag van de Nijmeegse 4daagse zo druk en gezellig is gaat het in halfduister naar het tunneltje naar de Maas. Een prachtige zonsopkomst is ons deel hier. Dan langs de Maas richting Katwijk en daarna Cuijk weer in. Via enkele leuke wijken en de haven van Cuijk gaat de route naar Linden en de Kraaijenbergse plassen. De eerste controle is hier. Het loopnummer wordt keurig ingevoerd in een computersysteem en als loper krijg je een bon die goed is voor koffie. Broodjes en fruit ligt hier voor de lopers in soorten en maten. Een korte pauze van zo’n minuut of tien sta ik mezelf toe en dan ga ik langs de Kraaijenbergse plassen lopen. Het is een klein feestje om in de vroegte langs het water te lopen. Een kleine omleiding door het hoge gras dwingt ons de prima fietspaden kort te verlaten. Ik sta in Beers voordat ik het goed en wel in de gaten heb.

Beers, here I come!Ook hier is er koffie, brood en fruit. We komen helemaal niets te kort. De tas weer klaar gezet voor transport naar het 40 km punt en dan weer op pad. De route gaat beurtelings langs agrarisch gebied, natuurgebieden. Langs het prachtige kasteel Tongelaar en de Lage Raam, een dromerige beek, gaat het naar bezoekerscentrum de Kuilen. In de heerlijke tuin genieten we van een door de organisatie aangeboden appelpunt met slagroom en daar hoort natuurlijk een kop koffie bij: Genieten. De loopnummers worden hier niet gevraagd omdat de site er uit schijnt te liggen, maar ik maal er niet om en loop door.

Mooi terras. Maar wel dicht om 09:50...Via mooie paden door de natuur, de rand van Mill ga ik het bos in. Smalle paden en hier en daar een plas. “Het lijkt wel OLAT” hoor ik iemand voor me zeggen. Ik kan het niet laten om te reageren en antwoord met ‘dat is een heel mooi compliment’. Het blijken twee collega-leden van OLAT te zijn en beide heren zijn net als ik vol lof over de route van deze Kennedymars. De rust op 40 km bij camping Rossem’s Troost komt in zicht. Geweldige kantine hier en wat een service. Je kunt hier natuurlijk van alles kopen om te eten, maar er is net zo goed aandacht voor het gratis vullen van de bidons met water.

Laatste blik op Rossum's Troost, de 40 km rustpost40 km lopen doe ik wel vaker. Maar nu komt de tweede helft. Dit is het gedeelte waarin de prijzen verdeeld gaan worden. Voor mijn gevoel heb ik nog redelijke benen als ik richting St. Hubert stap en daarna gaat het een beetje open agrarisch gebied in. Enkele lange stukken hier. Ik ben er niet zo gek op, maar aan de andere kant, als je weer een keer links of rechts af mag, dan ben je zo maar een kilometer verder! Er volgt een stukje over het ‘Duits Lijntje’. Voor alle duidelijkheid, daarmee wordt bedoeld een gewezen spoorlijn met een lange historie en dus niet cocaïne voor onze oosterburen. Vervolgens bij de visvijver van Haps dit dorp in. Met een mooie lus in noordelijke richting doe ik de Mariamolen aan waar op 55 km een rustpost is. Drinken en een broodje knakworst is de beloning voor degenen die deze post gehaald hebben. Toiletten hebben ze hier niet en dat is voor een enkeling een reden voor een klein minpuntje.

DSC04365Haps verder doorlopend, kom ik bij een cafetaria waar softijs wordt aangeboden en ik val. Voor de verleiding van het ijsje. De route brengt me weer bij een oostelijker deel van het eerder genoemde Duits Lijntje. Dit biedt veel beschutting tegen de zon, want die is aardig aan het branden in mijn nek. Op 55 km kom ik aan bij de waterpost. Ik realiseer me dat ik er nog prima bij loop en dat die 4 x 55 in Nijmegen op voorhand haalbaar zou moeten zijn. Als is dat dan wel 4 keer achter elkaar natuurlijk. Vanaf hier loop ik in op W4W-loper Wil die door zijn W4W wandelmaat Rumi is gelost. Wil, die zijn eigen tempo loopt, is heel enthousiast over deze Kennedymars. Een supertocht noemt hij het en ik kan het slechts beamen. We lopen inmiddels door natuurgebied De Vilt op Beugen aan waar het bij het plaatselijke Baktaria een gezellige drukte is. We krijgen hier frites of een snack aangeboden met een drankje er bij.

Wil, de doorzetter!In Beugen trek ik mijn Olat shirt aan en ik tref hierdoor meteen een andere OLAT-loper, David Vos. Met hem en Adriaan van den Dool (“ik haat wandelen”) loop ik gezellig op. De kilomters schieten pijlsnel onder mijn voeten door. We maken een praatje met Sandra Heijnen van de organisatie die vrijwilligster is bij de waterpost en passeren het kerkje en klooster van Sint Agatha. In dit dorpje staat het pannenkoeken restaurant van de 7 dwergen, waar voor een zeer gereduceerde prijs een professioneel gebakken pannenkoek kan worden bemachtigd en geconsumeerd. De kennedymars als strooptocht! De route loopt hier al zo’n kilometer of 5 parallel aan de Maas en het ene mooie uitzicht wordt opgevolgd door het andere. Je zou het bijna jammer vinden als Cuijk weer in zicht komt.

DSC04407Via Vianen loopt de route naar het gehucht Heeswijk waar het restaurant van de Valk staat. De laatste gang van dit lopend buffet is hier en we krijgen de pasta maaltijd aangeboden. Ik praat nog even met Angelique van W4W en dan stap ik op voor de laatste vijf en een halve kilometer. In grote lijnen volgt het parcours de route die ‘s ochtends na de start gevolgd werd. Met één verschil, we lopen nu de binnen bocht!

DSC04413De aankomst in het partycentrum is heerlijk. Een café, daar is bier en ik laat er eentje smaken. De hulptroepen die mij en mijn auto naar huis brengen zijn onderweg en ik vind het niet erg om te wachten. Ik loop zelden Kennedymarsen, dit was de 7e ooit, voor mij. Maar zeker wel de mooiste en deze ging me eigenlijk het gemakkelijkst af. Het geheel is perfect georganiseerd geweest en ik wil Remy Levink en zijn team dan ook van harte bedanken. Het was top.

Klik hier voor een link naar de prachtige route.
De gehele fotoreeks kan bekeken worden door op deze link te klikken.

4 gedachtes over “2016-05-21 Cuijk, Kennedymars Cuijk

  1. Pingback: Verrassend mooie eerste Kennedymars van Cuijk | Mari Smits

  2. Pingback: Verslag Verslag Kennedymars 21 mei 2016 Cuijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s