2018-01-28 Egmond, Wandelmarathon

IMG_5496De opening van het wandeljaar voor mij dit jaar in Egmond aan Zee. Het ís even rijden, maar dan heb je ook wat. Naast de wandeltocht zelf is daar een gezellige groep mede forum ‘ers van www.walkers4walkers.nl die daar hun jaarlijkse winter-reünie hebben. Ik loop nu voor de 4e keer een dag mee en het valt me op dat de groep steeds groter wordt. Na aankomst in de sporthal, die tegen de duinen aan ligt, zie ik nog net dat er mensen vertrekken. Ze houden het niet langer, ze willen erop uit. Binnen gekomen blijkt dat Jannie en Cobie speciaal voor mij zijn blijven wachten. Ook Wim en Liana zitten er nog, maar die gaan vandaag voor de 10,5 km in verband met blessures.

BZHI5938Nadat ik een startbakkie koffie heb gekregen (Jannie, bedankt!) gaan we met zijn drieën in de achtervolging op de groep. Eerst rustig de hoofdstraat van Egmond aan zee doorlopen en daarna de strand-opgang op en weer af, het strand op. Nadat de eerste meters door het mulle zand zijn afgelegd, komen we op een goed beloopbare vloedlijn.

De zon probeert door de wolken heen te komen terwijl de wind vanuit zee zijn best doet de haren van mijn hoofd te laten waaien. Toch komen we aan goede gesprekken toe en maken we af en toe een foto van de kust, de wandelaars en natuurlijk, de zee. Bij de eerste koffie- en stempelpost hebben we de grote groep ingehaald. Het is meteen een feest van bijpraten en uitwisselen van begroetingen en niet te vergeten: versnaperingen.

IMG_5500Als groep gaat het nu verder langs het strand naar camping Castricum. Heerlijk struinen en praten met deze en gene terwijl de wind blijft toenemen. Wat voor sommigen een geschenk is, want de mannen en vrouwen met de paragliders die de opwaartse druk van de zee wind bij de duinenrij gebruiken om te ‘soaren’ waren vast erg blij met de 5 beaufort westenwind. Zelf had ik er geen moeite mee, maar ik realiseerde me dat een extra laagje tegen de kou wellicht geen luxe was geweest.

Bij strandtent De Deining vinden we een plekje om te zitten met de hele groep en we gaan uitgebreid aan de koffie met appeltaart. Er wordt gerust en sproken, maar na een klein uurtje gaan we toch maar weer op weg. Eerst verlaten we het strand, dan nog een stempeltje halen en vervolgens het prachtige duingebied in. De wind hebben we nu vooral in de rug.

IMG_5506Net als ik denk te zien dat Carla helemaal verkeerd loopt, een trap op waar het pad rechtdoor gaat, zie ik mijn kans schoon om naast wat foto’s te maken en mijn meegebrachte fles Schrobbelaar aan te spreken. Er wordt gretig gebruik van gemaakt en dat op een mooi hoog punt. De kruik gaat leeg terug en dat is natuurlijk alleen maar goed. De kou is ineens ook een stuk minder.

IMG_5523Terwijl ik met iedereen wel eventjes kan bij kletsen vliegen de kilometers onder mijn schoenen door en voor we het weten zitten we op een picknick bank bij Camping Bakkum. De muziek is van hoog nivo hier en er wordt lekker mee gelald. Als “Hey, Sie hätte nu noch Schuhe an” wordt ingezet, dan weet de oplettende luisteraar dat de disk-jockey een echte fijnproever met zijn muzieksmaak is. Er wordt gelukkig in stijl gereageerd met een fles Glühwein die ook weer gretig aftrek vindt.

IMG_5533De volgende duin-etappe gaat door weer een ander, meer begroeid, stuk van het duingebied. Nog steeds schitterend. Het loopt naar een soort kruispunt op de route, want hier komen de wandelaars vanuit 2 richtingen aan en gaan ook weer in 2 verschillende richtingen weg. Een koek- en zopie wagen en weer een wafeltje er bij en ach, Cobie had ook nog een flesje bij zich: Jägermeister. En wat is dat? Ook Albert heeft zich door onze Oosterburen laten inspireren, ik zie nog een kruidenbittertje! Zo gaat-ie goed zo gaat-ie beter. Het is dat ik later op de dag nog moet rijden, maar ánders…..

IMG_5537De laatste kilometers gaan weer in gezelligheid van de forum traditie. Als we het duingebied verlaten hebben staat een draaiorgel ons toe te spelen en dan weet je, het zit er bijna op. Het loopt tegen driëen als ik bij de hoofdstraat van Egmond weer afscheid moet nemen. Het is nog even sturen voor mij. De rest gaat nog een afzakkertje nemen in de plaatselijke herberg terwijl ik naar de sporthal terug loop om mijn medaille op te halen.

Daar tref ik nog een groepje wandel-Brabanders die ik van tochten in Brabant ken maar die het ook uitstekend doen in de carnavaleske sfeer van de hal daar in Egmond. Zij zijn al lang binnen natuurlijk, want niemand doet zo lang over 21 kilometer als het walkers4walkers forum. Alle walkers hartelijk bedankt voor het voortreffelijke gezelschap. Topdag gehad!

Er zijn nog meer foto’s gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s