2018-03-18 Eersel, Koperteutentocht

DSC06556Er staat voor vandaag een mooie tocht op het programma, georganiseerd door De Grenslopers uit Luyksgestel. Ze doen hun naam eer aan want de tocht wordt georganiseerd in de grensregio onder Eersel tegen de Belgische grens aan. Hier Bij camping Ter Spegelt, of nog preciezer, de er naast gelegen La Cantina was de start. Ik wachtte even op mijn wandelmaat van vandaag, maar na een starters bakje koffie gaan we welgemoed op pad. De weg over en de bossen in om daar 4 uur lang niet of nauwelijks uit te komen.

DSC06560De grenslopers is een van de verenigingen die de wandelaars graag de natuur mee in nemen en daarbij leggen de routebouwers een ernstige vorm van asfalt allergie aan de dag. We hebben dus vooral over onverharde paden gelopen die door de vorst van de afgelopen dagen achteraf gezien helemaal niet heel erg onverhard bleken. Ja, lezer, hat heeft de afgelopen 2 dagen gevroren. De temperatuur is vandaag niet boven het vriespunt geweest en overal lagen nog resten van de sneeuw die gisteren gevallen is. Sneeuw en vorst in de tweede helft van maart, het moet niet gekker worden. De oostenwind met kracht 6 deed ook nog een fijne duit in het zakje waardoor de gevoelstemperatuur kennelijk –16 of zo was. Toch heb ik daar verder weinig last van gehad want als je je een beetje inpakt, dan loop je je zo warm.

IMG_5738Gelukkig waren er meer mensen die er zo over denken, waardoor de opkomst volgens mij toch best redelijk mag worden genoemd. Na enkele kilometers draaien door de bossen kwam de Cartierheide in zicht. Dit fraaie gebied bevat enkele grote vennen en langs een er van is ooit een verhoogd paadje aangelegd waarover wij een prachtig uitzicht over dit ven hadden.

IMG_5740Inmiddels hadden de batterijen van zowel mijn telefoon als mijn fototoestel besloten dat het te koud was om opgeladen te blijven. Hierdoor dus wat minder foto’s dan normaal, maar dan is het natuurlijk wel prima dat er een wandelmaat bij is die ook nog foto’s kan maken. Wat mij trouwens opviel in de bossen is dat de stormen van de maand januari van dit jaar tot aardig wat schade aan bomen heeft geleid, die op diverse plaatsen nog niet was opgeruimd waar het op de wandelpaden aankwam. Er is dus geklauterd vandaag.

IMG_5743Nadat we de heide weer verlieten kwam al vrij snel de wagenrust van de Grenslopers in zicht. De tafels en banken hadden een plaats gekregen in partytenten waardoor we een beetje buiten bereik van de gure oostenwind bleven. Een koffie met vlaai later gingen we weer op pad voor deel twee van de tocht. Dit zou een lus worden die uiteindelijk weer bij de zelfde wagenrust uitkwam. Deze lus bevatte enkele stukjes die twee maal belopen moeten worden, eenmaal heen en eenmaal terug. Op zich slechts kleine stukjes en ook niet erg, maar wel een klein beetje verwarrend. Dit gold ook voor de punten waar de routes kruisten, of elkaar net schampten.

IMG_5749Al met al heb ik de routebeschrijving en precies 1 keer bij gepakt. Voor de rest deden de pijlen hun werk prima. Goed werk van de vrijwilligers. Na de tweede lus kort gestopt en een koffie gedronken. Daarna snel weer door voor de laatste 2 kilometer, want in La Cantina, de start dus, hadden we vernomen dat er ook een prima trappistje getapt werd en daar wilden zowel Kees als ik het fijne van weten. Inmiddels kan ik vanuit eigen ervaring melden dat dit buitengewoon goed smaakt!

De route staat achter deze link en de foto’s zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s