2018-04-08 Megen, Kloosterwandeltocht (25)

IMG_5924Vandaag was het weer een zover. Ik ging naar een mij onbekende wandeltocht waarvan ik eigenlijk vooral wist dat het alleen over asfalt zou gaan en er weinig te zien zou zijn. Mijn wandelmaat Kees wilde graag op effen terrein lopen en dus gingen we in alle vroegte naar Megen, gelegen in Noord Brabant aan de Maas ten noorden van Oss. Megen oogt meteen al historisch, met een grote toren, kinderkopjes en twee kloosters. Bij gemeenschapshuis Acropolis is de start en hoewel het niet groot is, worden we door de vvrijwilligers slim begeleid van inschrijf formuliertje naar inschrijftafel naar een tafel voor een startbakje koffie. Met door de verkoopster zelf gebakken cake.

IMG_5929Enfin iets na achten gingen we de straat op om meteen oog in oog te staan met het minderbroeder-franciscanen te staan. Vervolgens in de richting van de Maas, maar niet nadat we ook het klooster van de zusters Clarissen passeerden. Dit laatste klooster is nog in gebruik en er is zelfs een hostiebakkerij in gevestigd. Uitzicht over de Maas tot aan de Gouden Ham bij Appeltern, in Gelderland.

IMG_5939Via de Maasbanddijk en enkele polderweggetjes komen we bij een kapel, die in het ochtendlicht van de zon het glas-in-lood prachtig laat oplichten. Daarna gaat het naar het dorpje Haren, waar na 8 kilometer de eerste rust is. Opnieuw een koffie en het loopjasje gaat uit. Het voelt al warm aan, al komt de zon nog niet echt door. Wat nu volgt is vier kilometer niets. Alleen weides en de weg waarover we lopen. Het is kloosterachtig stil. Zelfs windstil.

IMG_5941Gelukkig weten Kees en ik altijd wel een sappig onderwerp aan te snijden waardig we toch nog vrij snel in het volgende dorp arriveren: Ravesteijn. Waar we in Haren het derde klooster van de dag nog overgeslagen hebben, was er in Ravesteijn geen ontkomen aan: de rust was er geplaatst. 12,5 kilometer gelopen en nog niet echt moe, dus doorgelopen.

IMG_5954De route draait een beetje noordelijk naar de Maas en dat is op deze lentedag geen straf. De zon krijgt er nu toch zin in en het is goed toeven op de dijk. Het dorpje Neerangel, wie kent het niet, wordt onze prooi en daarna komen we langs het altijd gezellige Demen, waar ik tot en met gisteren nog nooit van had gehoord. Maar wat een rust hier!

IMG_5963Hoewel we niet direct aan de Maas lopen, kunnen we wel naar de overzijde van de rivier kijken. Ik herken Batenburg aan zijn spitse kerktoren en natuurlijk aan het voetveer dat hier onderhouden wordt. Het volgende dorp aan de rivier is Demen, waar wel een beetje drukte is, vanwege de uitspanning aan de weg waar menigeen even stopt voor een vloeibare versnapering. We gaan aan de kant voor fietsers die bellend van achter ons komen inhalen. Ik vraag me hardop af of ik eigenlijk niet op een wandelpad loop. Kees wijst voor zich uit en zegt ‘wat staat er nou op dat bord?’. ‘Grolsch!’, zeg ik. Maar dat was dus het verkeerde bord. Het enig juiste antwoord bleek ‘fietspad’ te zijn. Ach ja, een kleinigheidje hou je toch.

Intussen komen de twee oude bokken langs een bordje met de tekst “De Lamme Bock”. We kijken elkaar vragend aan. Talkin’ to me?

IMG_5969Dieden heet het nu volgende dorp en een fruitteler heeft hier in alle gastvrijheid besloten om van zijn erf een terras te maken. De organiserende vereniging verkoopt koffie, thee soep en andere zaken en die soep laat ik me goed smaken. Een boterhammetje van IMG_5979thuis er bij en na een goed kwartiertje gaan we weer verder. De laatste 7 kilometer gaan langs dijken waar het prachtig wandelen, fietsen en motorrijden is. We komen langs de TV toren die de hele dag al een vertikale streep ergens op de horizon is en met een flinke kronkel lopen we op Megen af.

Bij binnenkomst in Megen zien we bovenop de toren een ooievaarspaar broeden op een nest, terwijl even verder de nest-paal in de uiterwaard van de Maas leeg is, zo kan het gaan. Het afmelden verloopt rustig en onder het genot van een biertje, waar we even de tijd voor moeten nemen, vinden we.

Een zeer plezierige wandeltocht gehad, vandaag, georganiseerd door de Stichting Gemeenschapshuis Megen Acropolis. Die zijn prima bezig, wat mij betreft. Keurige bepijling, gevarieerde routes, prima verzorging. Dank hiervoor!

En zoals altijd nog de linkjes naar de route en de complete foto reeks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s