2018-05-21 Malden, 3 Provinciëntocht

IMG_6317Tijdens de eerste editie van deze tocht was ik er bij en nu, tijdens de volgens mij 5e ook weer. Ditmaal voor mijn eerste tochtje boven de 40 kilometer. Er was in de tussenliggende jaren eigenlijk weinig aan de route gewijzigd. Aan de organisatie is echter te merken dat er veel leermomenten achter de rug zijn. De uitdrukking ‘hier liep het gesmeerd’ was wel op zijn plaats. De inschrijving startte in een complete feesttent een kwartier voor aanvang van de tocht en na overhandiging van enkele euri kreeg je daar een deelname bewijs voor terug. Die bestond uit een kaartje voor de pont en een kortingskaart voor de sportzaak vaar de start was.

IMG_6318Toen ik ook nog de routebeschrijving in ontvangst had genomen kon ik de rijksweg oversteken om via een woonwijk naar het sluizencomplex van Malden in het Maas-Waal kanaal te lopen. En daar begon het. De eerste flash-back naar de vierdaagse. Of flash-forward, zo je wilt, want over een week of 8 loop ik daar weer tijdens de 4daagse van Nijmegen. Een beetje parcours verkenning, zal ik maar zeggen. De Maasdijk wordt afgelopen tot voorbij Mook en dan wijkt de route van vandaag een beetje af van dag 3 van de vierdaagse. We blijven aan de linkerkant van de Mookerplas en dat is een prachtige weg. Links de St. Jansberg hoog oprijzend en rechts het water.

IMG_6322Uiteindelijk kom ik bij Plasmolen waar een caférust is gepland bij Clever en de Malle Jan. Bij beide etablissementen, hoewel genoemd in de route, is er geen koffie te verkrijgen. Van de Malle Jan verwacht je dat een beetje, met zo’n naam. Maar als je Clever bent, dan verwacht ik een iets handigere reactie op meer dan duizend voorbij marcherende naar koffie snakkende wandelaars.

IMG_6332Na een minuut of twintig stap ik het parcours weer op en gaat het verder langs de havens van de Mookerplas. Het ziet er natuurlijk prachtig uit onder de blauwe hemel en ook het strandgedeelte waar de route me langs leidt. Ik sla strandpaviljoen Dushi maar over en stoom door via Middelaar en de onvolprezen Maasheggen naar het altijd gezellige Cuijk. De veerpont komt aan terwijl ik nog 300 meter moet lopen, dus ik leg me er bij neer dat ik de volgende afvaart moet nemen. Maar ik heb geluk mag nog net aan boord. De pont is vrijwel geheel gevuld met wandelaars en een berucht lied van Heinz Polzer spookt even door mijn hoofd. Gelukkig voor eenieder en de kapitein in het bijzonder, kan ik de neiging dit prachtlied in te zetten nog net onderdrukken.

IMG_6337Volgens de route beschrijving is er nu 14 kilometer afgelegd en ik weet dat er op 17 km bij een buurthuis (De Nield heet het, dat moet wel een buurthuis zijn) ook een rustpost is gevestigd. Ik voel me echter nog zo fit, dat ik het aandurf om door te lopen. De volgende stop dient zich net na Cuijk aan: Een vestiging van Van der Valk staat hier links van de route te pronken en ik kaap een vrije stoel op het terras. Eigenlijk is dit alleen voor de gasten die hier geslapen hebben en hun ontbijtje nuttigen, maar ik gooi het op een akkoordje met de ober en hij wil me wel een kop koffie toeschuiven. Mits ik hem natuurlijk de daarbij behorende prijs toeschuif. Tweede rust net gehad en bijna 20 km in de benen. Tijd voor een volgende etappe.

IMG_6341Ik stap de A73 onderdoor en ik mag naar Linden. Geen thema vandaag maar een pinkster-maandagse zondagrust alhier. Niet voor de vrijwilligers van de WIOS die hier hun wagen hebben staan voor spijzen en dranken die ik allemaal laat staan omdat ik natuurlijk net nog gepauzeerd heb, Wat nu begint is pittig. Want ik loop tegen de wijzers van de klok in rond de Kraaienbergse plassen en dat is 16 kilometer. Park-achtige laantjes, uitzichtpunten over de plassen waar zowel dikke jachten als ranke jollen en voorzichtige Optimistjes varen. Een heerlijk Hollands gezicht waar ook menig oosterbuur kennelijk van wil genieten, casu quo, in wil participeren. Daarnaast is aan de andere kant van de plassen het agrarische gedeelte dat door een overvloed aan boterbloemen een geel tapijt vormt waarop de koeien met hun zwartrode vacht mooi afsteken.

IMG_6352De ronde rondom de plassen wordt onderbroken door een bezoek aan het onvolprezen Wapen van Beers. Gezeten in een schaars stukje schaduw en in het bezit van de gedachte dat ik al meer dan 31 km gelopen heb, laat ik hier een flesje ijskoude frisdrank goed smaken. Suiker, koolhydraten, water, het zat er allemaal in, geweldig. Vanaf nu weer in de benen voor de laatste etappe terug naar Malden.

IMG_6357Maar eerst wordt Linden nog eens aangedaan. En dat ging echt heel gemeen. Want als je over het bruggetje bent van het vierdaagse parcours op dag 4, dan loop je nog tien minuten en dan sta je bij het kom-bord Linden. Ik kon het bijna aanraken. En net dan, op zo’n mooi moment neemt de parcoursmeester me naar links om eerst nog even een kijkje te nemen bij het surfstrand. De Eindsweg heet het hier en dat is het ook, gewoon nog even een lus van 3 kilometer ertussendoor foefelen. Meteen daarna weer terug, via de Pannenkoekenbakker, dat dan weer wel, terug naar de WIOS man, waar ik nu voor de tweede keer langs kom. Ditmaal wisselt een flesje cola-light van eigenaar, maar het is helaas lauw. Toch maar zo goed als leeg gedronken.

IMG_6359Via het lelijkste stuk in de route, de brug over de Maas net naast de A73, stap ik door naar Heumen. De friettent die op 3 kilometer voor het einde staat, laat ik rechts liggen en al snel loop ik met een clubje mensen naar de brug over het Maas Waalkanaal die ons netje afzet bij de finish: Austria Sport in Malden. De feesttent wordt inmiddels gebruikt waarvoor ze bedoeld is en voor ik het goed en wel in de gaten heb, hoe het zo kwam weet ik nog steeds niet, sta ik met een glas bier in de hand.

Ik kijk terug op een schitterende wandeldag. Een prima organisatie, geen pijl hing scheef en de inschrijving liep gesmeerd. Zelfs mijn keel werd na afloop gesmeerd. De rustposten waren er in overvloed en het sanitair was ook overal geregeld. Alle mensen die hieraan hebben bijgedragen: bedankt!

De route is weer opgeslagen achter deze link in afstandmeten.nl en de foto’s staan achter deze link bij Google.

Een gedachte over “2018-05-21 Malden, 3 Provinciëntocht

  1. Wat schrijf je toch leuk Ruud, ik lees je verslagen iedere keer met plezier! Ik heb de allereerste tocht ook gelopen, met plezier. Daarna is het helaas nooit meer gelukt omdat het samenviel met andere bezigheden (o.a. KM Cuijk).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s