2018-05-27 Boskant, Dauwtraptocht

IMG_6380Buitengewoon vroeg opgestaan, vanmorgen (of was het nog gisteravond?) om rond een uur of zes in Boskant aan te komen voor de derde editie van de Dauwtraptocht van OLAT. Met in het achterhoofd de meimaand – Maria maand, is het doel van de wandeltocht de kapel van de Heilige Eik in Oirschot. Boskant is een dorpje nabij Sint Oedenrode en doel was om de Heilige Eik over een route van ongeveer 20 km te belopen. Aldaar kon de keuze gemaakt worden om met de huifkar terug te gaan of ook terug te lopen, waardoor je ongeveer op  40 km zou uitkomen. Ik ging voor deze laatste optie.

Doordat je bij OLAT vooraf inschrijft krijg je de GPS track voor op de telefoon, het horloge of de GPS ontvanger via de mail toegezonden. Geen gedoe bij inschrijving dus. Des te meer tijd voor een koffie op het terras voorafgaand aan de start.

IMG_6384Boskant ligt nabij een natuurgebied waar smalle, zeg maar zeer smalle paadjes voorkomen. Juist die paadjes vormden de hoofdmoot tijdens de eerste 5 km. En je mocht het helemaal zelf kiezen brandnetels of muggen. Of je liep snel door en keek niet goed waar de brandnetels stonden, of je keek wel heel goed en dan werd je door de muggen gestoken. Vrijwel niemand kwam hier geheel ongeschonden uit. De tweede vijf km gingen over verharde veldwegen tot over de A2, die er rond zeven uur in de ochtend nog verbluffend leeg uit zag en daarna door de Velders een dicht bebost gebied met watertjes er doorheen.

IMG_6393Ze zeggen dat muggen ‘s avonds actiever zijn dan in de ochtend. Welnu, dit is gelogen. Ik had wel eens een muggenwolk gezien, maar hier was sprake van hardnekkige zeer dichte muggenmist. Ik heb mijzelf enkele keren ingespoten met anti-insecten spul, maar kennelijk waren wij wandelaars het maaltje waar deze vampier muggen op hebben zitten wachten. Na 10 kilometer leek het alsof de gehele wandelgroep een zeer acute en besmettelijke vorm van mazelen had. Dit was het moment ook waar een rust gepland was. Uiteraard had OLAT afspraken gemaakt met deze uitbater, want 8:00 uur is geen normale openingstijd. Maar om 8 uur was deze uitbater dus niet open. Geen koffie dus. Gelukkig was er wel een toilet bij de plaatselijke visclub, bij een meertje, (nóg meer muggen). Echter, in de muggenmist heb ik niet langer gewacht dan nodig was om vast te stellen dat er een afspraak niet goed doorgekomen was.

IMG_6395Uiteindelijk dus maar verder gegaan en al snel lieten we het muggenrijk achter ons. De muggenspray werd vervangen door zonnebrand, want de zon begon al aardig fel te schijnen. Verder geen enkele horeca gelegenheid tegen gekomen tot Oirschot waar partner-organisator ‘t Kroegske gelukkig al wel open was. Een heerlijke koffie met een nogatine ijstaartje gaat er om half tien natuurlijk wel in. Schandalig lang gepauzeerd en daarna door naar het einddoel: De Heilige Eik waar het ronduit druk was.

IMG_6401Ik heb er een kaarsje opgestoken voor iemand die het nodig heeft en na even op een van de banken gezeten te hebben, besloot ik de terug reis op te pakken. Uiteraard wel via een andere route. Allereerst naar de markt van Oirschot, waar het een keur aan terrassen is behorend bij diverse gelegenheden. Ik had echter geluk. Er was een feestelijke toertocht voor mountain bikers georganiseerd met start en finish bij de Oirschotse brouwerij De Oirsprong. Ook wij wandelaars waren er welkom.

IMG_6403Na Oirschot liep via gehuchten als Bijsterveld, Straten en Aarle naar Best. Het was warm onderweg, maar af en bracht een briesje wat verkoeling in dit overwegend cultuurlandschap. Twee kapellen nog gepasseerd, dus het RK gehalte lag meer dan voldoende hoog vandaag. Vlak voor Best even naar de doorgaande weg gelopen om naar een Horeca gelegenheid te gaan. Tijd voor cola en toiletbezoek. En ach een tosti moet ook nog wel kunnen. Alleen, hoorde ik daar nu gerommel? Achter mij bouwde een front van serieus formaat zich pijlsnel op en zelfs zonder een blik op de buienradar kon ik voorspellen dat ik het niet droog zou houden. Echter, toch maar doorgelopen, al week ik van mijn route af door via het centrum van Best te gaan in plaats van er omheen. De kans dat ik zou moeten schuilen achtte ik zeer zeker aanwezig en werd bewaarheid.

MGJZ2360Nadat de ergste regen voorbij was doorgelopen en ik besloot ook na Best de laatste 5 km via de kortste weg te lopen, want hoewel het uiteindelijk droog werd, bleef het een beetje dreigen. Gelukkig was het nog droog toen ik, terug in Boskant, aan het nabieren was. Tevreden over de tocht en vooral hoe beide benen het weer gehouden hebben.

Deze tocht heeft geen pijlen en de route beschrijving is in principe op GPS. Voor de liefhebber van bomenkap is er nog wel een papieren versie van de route beschikbaar, maar dit wordt niet gestimuleerd. Voor mij werkt die GPS route uitstekend, dus ik heb een lekker tochtje achter de kiezen. Vrijwilligers weer bedankt.

De route die ik uiteindelijk gelopen heb staat achter deze link en de foto reeks is hier verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s