2018-06-03 Den Bosch, Stan Meeuwsentocht

Voor de eerste maal naar de tocht vernoemd naar een bekend bestuurder uit de wandelwereld gegaan. WSV ‘s-Hertogenbossche Vierdaagse tekende voor de organisatie van deze tocht die haar start kende vanuit de kantine van voetbalclub BLC. Er werd handig gebruik gemaakt van de parkeerplaatsen van de kantoren in belendende percelen en de parkeerwachters leidden dit alles in goede banen. De start zorgde er voor dat we verbluffend snel tussen de huizen weg waren en aan de Zuid Willemsvaart liepen en waar de meute naar rechts draaide, langs de Aa, mocht ik met de andere lopers van de 40 km naar links.

Via de nieuwe natuur alhier naar het Maximakanaal om ineens naar rechts naar het landgoed de Wamberg te worden gepijld. In dit bosrijke landgoed zijn goed bewandelbare lanen aangelegd, er zijn vijvers en mooie doorkijkjes met graslanden tussen de bospartijen. Uiteraard staat er een kasteel op het landgoed alsmede enkele herenhuizen, een portierswoning en een Hoeve. Uiteindelijk aan de achterzijde het landgoed verlaten en terecht gekomen op een rustige provinciale weg waar links en rechts fietspaden voor de wandelaars uitnodigend hun asfalt toonden. Ik liet dit in redelijk tempo onder mijn voeten doorglijden tot ik bij de eerste rust was: een Theehuis.

Het theehuis had thee en het er bij behorend servies tot een hogere kunst verheven. In de weelderige tuin waren talloze serviezen en theepotten verwerkt. Allen in de kleur van de bloemen die er omheen stonden. Diverse zithoekjes waren aangelegd, allen met een eigen sfeertje. Ik vond het heel bijzonder, bij Aardrijk, waar ik al mijn moed bij elkaar moest rapen om deze thee-ambiance om een kop koffie te vragen, waar in het geheel niet moeilijk over werd gedaan. Hier mocht ik ook Bernard Oude Nijhuis, mede forumlid begroeten.

Van hieruit ging het via het dromerige Plein naar Middelrode en Berlicum. Hier was een compleet BMX stadion met een groots toernooi voor jonge fietsertje die getooid met helm hun rondjes over het heuvelige parcours fietsen. Net buiten Middelrode ligt een ruïne van een kasteel, Seldensate , waar de route ook netje langs liep. Nog een stukje langs de Aa en dan via een nieuwe brug over de ZW-vaart en een fantastisch leuk dijkje naar Herberg de Poeling te Den Dungen. Helaas, we hebben geen appelgebak meer, sprak de ober, maar nog wel een echte Bossche Bol en mijn dag was toch weer goed. Stevig geoefend op rusten en daarna het dijkje weer op.

Na enkele kilometers stapte ik het buitengebied in van Den Dungen en ging het op Sint Michielsgestel aan. Terwijl ik de terrassen al kon zien werd ik toch weer naar rechts via weer een landgoed, De Ruwenberg naar het buitengebied geleid. Via een volgens mij gekanaliseerd stuk van de Dommel naar kasteel Halder geleid waar op de binnenplaats een terras is gevestigd. Geen rustplaats stond er in de routebeschrijving, maar dat bepaal ik natuurlijk in al mijn eigenwijsheid helemaal zelf dus ik liet me het alhier verkrijgbare colaatje goed smaken.

Wat volgde was een rondje van 4 kilometer, waarbij intussen nog kasteel Haanwijk werd aangedaan om vervolgens via een muggenpad naar het Bossche Broek te lopen. Alhier een druk fietspad alsmede enkele rustige graspaden belopen tot aan de rand van de bebouwing van Den Bosch. Via een fraai parkachtig pad naar het Provinciehuis gelopen en niet ver daarachter lag de finish. Ik was zeer vermoeid en liet me het radlertje dan ook goed smaken om vervolgens tevreden huiswaarts te keren. Prachtige tocht, zeker voor herhaling vatbaar. Veel afwisseling in parcours en een prima georganiseerd geheel. Mijn dank hiervoor.

De route staat achter deze link. De fotoreeks staat achter dit linkje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s