2018-06-24 Schaijk, Maashorst Wandeltocht

IMG_6769Vroeg op om naar het altijd gezellige Schaijk waar Wandelsportvereniging Ons Genoegen haar jaarlijkse Maashorst Wandeltocht heeft georganiseerd. Bij het feestcafé waar de start en finish zijn gesitueerd is geen parkeerplaats meer te vinden. Ai, dit is slechts gepland door mij, de lopers van 50 en 60 km, die hier vandaag ook uit de voeten kunnen, hebben alle fijne plekjes natuurlijk al ingenomen en gelijk hebben ze.

Op enige afstand vandaag geparkeerd dus, maar ja, ik kwam om te lopen, dus gelopen zal er worden. Inschrijving gaat weer vlot en na het afrekenen van maar liefst twee hele euri sta ik met een controlekaart en een routebeschrijving weer buiten en kan ik van start.

IMG_6767De parcours meester zorgt voor een snelle route naar buiten de bebouwde kom.Wel veel op asfalt gelopen, maar dat is een goede training voor Nijmegen over 3 weken. We schampen het dorp Reek en dan loop ik de oude Maasdijk op. Echter, geen Maas te zien. Er stond kennelijk niet voor niets oude Maasdijk. De Maas stroom hier al lang niet meer. Het is een dode arm die in hoefijzer vorm stilstaand water bevat. In het midden wordt nieuwe natuur ontwikkeld, waarbij Exmoor Pony’s en Tauros runderen ingezet worden. Dit runderras lijkt op het oerrund en gemakkelijk overleven in de Europese natuur.

IMG_6773Al deze wijsheid pik ik op in het bezoekerscentrum van Brabants Landschap en Stichting Tauros waar de eerste rust is, op ruim 9 km. Wat volgt is een uurtje door het middengebied in de maas-arm waarbij zowel de runderen als de pony’s zich laten zien. Om weer op het land te komen ga ik een lange brug over om bij het dromerige Overlangel uit te komen. Van hieruit gaat het via de Erfdijk naar Herpen. De Erfdijk is een dwarsdijk, die het doel had om bij matige overstromingen delen van het benedendijkse land droog te houden.

IMG_6789Herpen word slechts kortstondig aangedaan en zonder een pauze te hebben gehad loop ik door naar de Herperduinen. Ik weet dat de route beschrijving aangeeft dat er op bijna 25 km een rust is. Dat vind ik best lang al snap ik dat de organisatie niet voor alle afstanden precies om de 10 km een rustpost kan hebben. Maar als ik de firma Pan & Zo ontwaar, kan ik de verleiding niet weerstaan en betreed het etablissement. Eenmaal op het terras aangeland merk ik dat ik niet de enige wandelaar ben die op dit werkelijk lumineuze idee is gekomen. De koffie met appelgebak smaakt prima en gesterkt met de nodige calorieën ga ik weer op pad.

IMG_6792Het is nu dan toch nog een zachte ondergrond geworden en dat vinden de nieuwe pantoffeltjes die ik aan het inlopen ben eigenlijk best prettig. Het slingert nu door smalle paadjes, mooie boslanen en zachte grasdijkjes naar de rust op 25 km. Waar ik dus niet meer stop maar doorloop naar de finish.

IMG_6795Dit laatste stukje vind ik eigenlijk wel een beetje teleurstellend. Vrij veel langs een verkeersweg gelopen en op het einde zelfs weer terug langs deze weg. Slechts een klein gedeelte liep ik door de Schaijkse bossen. De manier waarop we uiteindelijk Schaik weer terug inlopen, door een soort park is daarentegen weer prima. Al met al niet gekregen wat ik van de Maashorst Wandeltocht had verwacht, te weten de Maashorst met bos en heide. Maar wel een interessante excursie door nieuwe natuur langs de Maas er voor terug gekregen. Lekker gelopen, vrijwilligers bedankt en tot weer eens.

IMG_6790De route en de foto’s staan weer achter de linkjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s