2018-07-08 Wijchen, Kerkdorpentocht

IMG_6384Mijn laatste oefentocht voordat ik de vierdaagse van Nijmegen loop is traditie getrouw de Kerkdorpentocht van Wijchen. De zondag-editie wel te verstaan. Er was een kleine verandering in de route aangebracht, maar op hoofdlijnen was de route weer als vanouds en dus goed.

IMG_6387Het eerste deel van de route bevatte geen verrassingen. Eerst over het plein, dan door de nog stille straten van Wijchen en vervolgens langs de rustgevend groen bruin geverfde Arcus sporthal. Naar het buitengebied Valendries en door naar Alverna. Hier mochten we een kilometer langs de nu nog rustige Graafse weg lopen om vervolgens een groen lusje te maken en via Alverna bij de eerste rustpost op 7,4 km uit te komen. Dat stond tenminste op de route beschrijving, maar het voelde alsof ik zover nog helemaal niet was. Deze post dus maar overgeslagen en zo op het oog was ik niet de enige. Voor de lopers van kortere afstanden zal dit echter een mooi punt zijn geweest om even halt te houden.

IMG_6402Het is vandaag net als tijdens de voorbije weken prachtig weer, maar ‘s ochtends vroeg is het nog prima te doen. Terwijl de dorpen ontwaken lopen de wandelaars de Heumenseweg op. Vervolgens een heideveld op en net als je denkt, hee, een schaapskudde zou hier wel mooi zijn, zie je aan de rechterhand een herder met schapen. De oversteek van het Wijchense Ven over de dam verloopt volgens verwachting goed en het gaat richting de Dierdonk waar de WIOS een rustpost heeft opgebouwd voor hen de daar aan toe zijn. Ik heb hier 11 km gelopen en dat is voor mij een afstand waarop ik daar normaal gezien wel aan toe ben. Maar toevallig heb ik gelezen dat de route naar St. Walrick gaat en ik heb iets met die uitspanning. Nog even een kleine 20 minuten onthouding van cafeïne, maar dan zit ik er toch!

IMG_6407Nog even een kleine tip voor degenen die hier ooit een notentaart met honing bestellen: doe dit niet als je pas gegeten hebt of binnen twee nog gaat eten, want dit is een volledige maaltijd, maar oh oh wat lekker. En de koffie is hier ook prima, dus de dag was eigenlijk na 13 kilometer al goed. De route is hier door de Overasseltse en Hatertse Vennen overigens bijzonder mooi. Heidevelden met vennen en mooie vergezichten, het kon niet op.

IMG_6412Wat er volgt is nog steeds een vertrouwd stuk. Veel weilanden met daartussen prima te belopen asfalt en zo nu en dan wat gravel. Voor het echter in de gaten heb lopen we Nederasselt binnen. Het doel is me duidelijk. De rust bij het installatie bedrijf is vervangen door een rust bij een dorpshuis. Ik ga er niet binnen omdat ik de koffie met gebak voor mijn gevoel nog maar net op heb. De oversteek van de Graafseweg is niet meer aan de orde, want we lopen onder de weg of eigenlijk onder de imposante brug naar Grave door. Daarna is het weer even vertrouwd de Maasdijk op. Hier is het met goed weer en een frisse bries uit het noorden heel prettig lopen en dat het stukje dijk wat langer is dan voorheen deert me niet zo heel erg.

IMG_6420Eenmaal van de dijk af komt het Ballegoyke, weer een dorpshuis, maar dan in Balgoy in zicht en nu toch maar even gerust. Want wat kan zo’n Radlertje dan goed smaken, zeg. Maar ook hier niet te lang gezeten, want de laatste zeven duizend meters moesten bedwongen worden. Eerst een stukje buitengebied. Goed opgelet dat ik niet, net als verleden jaar, zou vergeten rechts af te slaan de Korte Herreweg op. Dan in de richting van en uiteindelijk naast de Drutenseweg. De dijk van de Maas zie je van hier en dan mag je naar rechts Wijchen weer in achter de huizen van een wijk met allemaal hofjes naar de het winkelcentrum Zuiderdreef en vervolgens genadeloos rechtstreeks naar de finish in zaal Sterrebosch, waar enkele terrassen geopend zijn en er nog een stoeltje vrij was. En het werd nog gekker, er werd live muziek ten gehore gebracht. Het mag duidelijk zijn, het zou nog lang onrustig in Wijchen zijn, maar ik ben er na 2 consumpties (nee, echt!) tussenuit geknepen.

WSV De Posthoorn had het weer prima voor elkaar vandaag, dank hiervoor!

De route staat weer op afstandmeten en de foto’s op Google.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s