2018-11-18 Gemert, Herfsttocht

IMG_7218Het zal toch meer dan een jaar of vier geleden zijn dat ik voor het laatst in Gemert was voor een wandeltochtje. In het clubhuis, vlak bij het centrum, zitten al wat mensen die al ingeschreven hebben aan de koffie. Ik gun mezelf die luxe niet en vertrek na inschrijving met een routebeschrijving in mijn broekzak.

IMG_7224Door de straten van Gemert gaat het in zuidelijke richting. Het is nog een beetje schemerig, maar toch is het al merkbaar dat het een mooie dag wordt. Geen wolkje aan de hemel en oranje aan de oostkant boven de horizon. Over een onverhard paadje stappen we langs weilanden en rijen knotwilgen door. Het is koud, maar wie goed beweegt heeft daar niet zo’n hinder van, al heb ik wel mijn handen in mijn handschoenen gedaan!

IMG_7219De zon is inmiddels op en speelt verstoppertje achter wat bomen als ik op het gehuchtje Grotel af loop. Net er voor buigt de route naar links en ga ik naar de Grotelse Heide. Dit is een mooi stukje, tussen de bomen en over de heide, terwijl de zonsopkomst steeds beter merkbaar wordt. Lange schaduwen worden zo geprojecteerd tegen een ondergrond die mooi belicht wordt.

IMG_7225Ik ben verrast als ik ineens bij een provinciale weg sta, maar de routebouwer heeft 50 meter verder nog een stukje bos in petto. Langs de Esperloop door het Grotelse Bos. Als ik daarna opnieuw bij de weg kom mag ik die oversteken en naar links. De pijl van de organisatie staat op een wegwijzer van de ANWB, terwijl de zon van de andere kant komt. Ik vraag me nu al af hoeveel mensen deze pijl missen door het tegenlicht.

IMG_7230Dan opnieuw een stuk bos, toch wel lekker die beschutting, want het is intussen een beetje gaan waaien. Dit keer is het een stukje van De Stippelberg.

Net als ik mij afvraag of ik de rustpost misschien voorbij gelopen ben, zie ik de pijlen naar de kantine van een camping wijzen. Al schrijf je dit hier als “Kemping”, zoals de route beschrijving aangeeft. Het is er minder koud dan buiten. En er is koffie. Als ze dan ook over sanitair blijken te beschikken, dan kun je van een top-tent spreken.

IMG_7238Na 10 minuten ben ik weer op pad en ga ik verder door het bos tot ik weer over verharde wegen wordt gepijld. Ah, daar is een prettig wegje met een soort talud waar je een beetje uit de wind gehouden wordt. De bomen langs dit wegje hebben nog veel geel blad aan de takken en in de oranje-gele zon ziet dat er eigenlijk wel mooi uit. Ik spot zelfs de laatste bramen hangend aan een struik van dit jaar.

IMG_7236Langs een onverhard pad met een fietspad er naast gaat het op Gemert aan en net als ik de voorrangsweg overgestoken ben moet het misgegaan zijn. Ik heb een pijl gemist, of hij is weggehaald, en ik loop recht door waar ik achteraf naar links had gemoeten. Gelukkig brengt een app op de telefoon me uitkomst en ik pak een alternatieve route naar de finish. Ik geloof niet dat ik heel veel omgelopen heb.

Als met al een mooie tocht, daar in Gemert. Ik heb er vaker gelopen en dit was toch weer anders dan andere keren. En als je dit prachtige weer in het laatste weekend van november hebt, dan mag je sowoeso niet klagen en dat doe ik dan ook niet. de w.s.v. Zuth (zonder uitvallers thuis) wordt weer bedankt, het was prima!

Even klikken voor de route of de foto’s.