2019-04-13 Geldermalsen, Bloesemtocht

IMG_8040De bloesemtocht is inmiddels een vast terugkerend element van mijn trainings campagne voor de 4 daagse in juli. Van alle manieren van reizen naar Geldermalsen is die van vorig jaar me het best bevallen, dus die heb ik nog maar eens toegepast: zo ver mogelijk met de auto en dan overstappen op de trein. Op die manier kon ik kort na zeven uur het veiling terrein oplopen van de Fruit Masters.

Wie daar door de poorten doorloopt en het binnenplein bekijkt kan niet anders constateren dat het er weer feestelijk uitzag. Ook op het NS station was het al vroeg gezellig.

IMG_8043Eenmaal in de grote hal eventjes gewacht op wandelmaat Kees en een koffie genomen waarna we rond half acht op pad waren en na enkele minuten hadden we de traditionele Kanzi appel al ontvangen.

IMG_8048Doel was om vandaag dertig km te lopen en dat impliceerde dat we ons na de grote splitsing bij post Hoenderik in oostelijke richting zouden gaan begeven. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in of dit een aantrekkelijk parcours is. Maar Kees vond de Bloesemtocht vorig jaar wel leuk, maar ook erg druk. En dat is ook zo. Bovendien was ik wel erg nieuwsgierig hoe dit oostelijke deel van de Bloesemtocht er dan uitziet.

Zoals gezegd, tot Hoenderik was alles hetzelfde. Nou ja, alles is veel en iets wat toch net even anders was als de meeste editie waaraan ik deel heb genomen is de in werking zijnde sproei installaties tussen de fruitbomen. Die moeten een ijslaagje op de bomen en knoppen aanbrengen om ze tegen verdere vorstschade te behoeden. Dat is vast gelukt, maar als loper kregen we af en toe een klets water over ons heen. Dat met die sproeiers heb ik tot nu toe maar een keer eerder mee gemaakt in 8 jaar.

IMG_8059Eenmaal op de Middelweg naar rechts gelopen, richting Tricht. Dit eerste stukje bevatte al vast enkele boomgaarden en ook hier vrijwel overal de sproeiers aan. Tussen Tricht een Buurmalsen mochten we als wandelaars kiezen. Of we liepen veilig over de weg, of we gingen door een boomgaard waar de sproeiers aan stonden en we dus zeker nat zouden worden. Er stond een dame van de EHBO te waarschuwen dat ze geen zin had in onderkoelde deelnemers en we echt zeker moesten weten waar we aan begonnen. Voor ons waren dat aanbevelingen om de natte boomgaard in te gaan natuurlijk. En daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Wat een prachtig schouwspel was dit. De bloesem is natuurlijk al mooi, maar met een dun ijslaagje erop geeft zo’n mooi effect. De zon deed alles nog eens extra mooi glinsteren.

IMG_8068In Buurmalsen had ik een kilometer of 7 gelopen en een kop koffie kon er wel in en natuurlijk lieten we een fruitige versnapering hierbij niet staan. Het stuk naar Buren verliep grotendeels over een fietspad langs een vrij drukke weg langs de Korze, een zijrivier van de Linge. Buren werd als het ware geschampt en daarna draaide route er weer van weg. Vooral weilanden vielen ons te deel, hier. Grappig was de boomgaard met allerlei fruitrassen, waarbij door middel van grote borden aan de passanten werd uitgelegd welke rij bomen welk fruit ras was.

IMG_8084Rustposten waren er bij camping De Karekiet en het dorpshuis van Erichem, waar er voor het eerst live muziek te horen was. Dit hebben we meteen beloond met weer een koffie en ditmaal namen we er appelgebak met slagroom bij. Gezellig daar en met enige moeite stond ik weer op om de tweede helft te starten.

IMG_8087Eerst maar eens terug naar Buren en daarna langs de oostelijke rand van dit prachtige stadje. De weeshuiswal is echt mooi om overheen te lopen. Buren verlieten we bij de volkstuinen en daar stond nog net een post te velde genaamd Toeren, waarna de laatste 10 km aanbraken. Die waren tocht wel pittig. Want waar we eerst vooral op asfalt gelopen hadden, zaten hier nu veel grasdijkjes of weilanden tussen waar we over keiharde bulten mochten lopen. Daar gaan de voeten niet per sé prettiger van aanvoelen, kan ik melden,

IMG_8102Op de terugweg kom je weer door Tricht en ditmaal waren er zoveel routes weer bijeen gekomen, dat het kennelijk loonde om weer levende muziek ten gehore te alten brengen. Dit stel ik altijd zeer op prijs, want het maakt de Bloesemtocht tot iets nog groters dan wat de min of meer reguliere wandeltochten te bieden hebben.

Na de laatste stop door de boomgaard terug richting Deilse Dijk en vervolgens naar de veiling.

Al met al stelde de tocht mij zeker niet teleur, al vind ik het wel jammer dat er duidelijk wat minder te beleven valt op de oostelijke routes, langs het parcours. Maar dit gedeelte heeft met de passages door boomgaarden op een andere manier iets aantrekkelijks. De ondergrond waarop je loopt bevat iets minder grasdijk en meer asfalt, dat kan ook een reden zijn, al moet gezegd dat er met name op de terugweg toch ook wel wat weiland tussen zat.

De route staat hier en de foto reeks staat achter deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s