2019-05-18 Gemert, Lentewandeling

IMG_8382Voor de verandering op zaterdag een georganiseerde tocht gelopen en wel in Gemert bij de wandelsportvereniging met de prachtige naam “Zonder Uitvallers Thuis”. De vereniging weet al heel veel jaren een tocht neer te zetten die goed georganiseerd is en een mooie mix van asfalt en bospad heeft. Ze hebben hun verwachting waargemaakt, dus ik kijk weer terug op een leuk dagje buiten spelen.

De startlocatie is enkele huisnummers verderop dan gebruikelijk. Moest wel, want het oude gebouwtje stond er niet meer. Parkeren doe ik in  de straatjes rond de school waar ik inschrijf en binnen ben ik blij verrast dat ik daar vele wandelbekenden aantref. Allemaal geïnteresseerd in de zaterdag editie van de tocht, sommigen gaan zelfs 2 dagen, zo goed loopt het in Gemert!

IMG_8383Na de start snel naar de visvijver, dat met alle groen erom heen ook wel een vis-park mag heten. Opkomend zonnetje door de laatste mistflarden, prachtig gezicht. Dan over een voetpad naar het agrarisch deel van deze streek. Toch zijn hierin ook veel bospercelen te vinden en de eerste is Den Hoek. Ik zie nog een veld met gesnoeide buxus planten en vrees voor de oogst van deze vlijt in verband met de in Nederland oprukkende buxusmot.

IMG_8395In De Mortel mag ik door de Truttensteeg lopen. De Kommanderij Gemert hierover: In vroeger tijd werden de Mortelnaren gewaarschuwd dat men daar niet naar toe moest gaan. Er werd ‘gevreejen’…., maar dat zei men natuurlijk niet. Nee nee. Er zaten schooiers, schelmen, trutten en van allerhand slag volk dat niet deugde.” Volgende keer als ik hier loop zal ik beter opletten, want ik heb geen van de drie genoemde categorieën aangetroffen.

Door een bos met veel mul zand gelopen en ineens stuit ik op de eerste rust. Voor mijn gevoel is dit al snel, maar de teller geeft toch echt 10 km aan. Een koffie genomen en een boterham gegeten. Het frituurvet voor de frikadellen staat al voor te verwarmen, maar dit is me nog even te vroeg.

IMG_8396Na de pauze door de zuidrand van de Stippelberg gelopen. Dat is een terrein van Natuurmonumenten waar de droogte nog goed merkbaar is. Het zand waar we doorheen moeten is echt los en het is eventjes ploegen hier, maar wel erg mooi, net als de Bakelse plassen waar de route verder langs gaat. De vogels zingen onafgebroken en het is echt lekker om te lopen vandaag, niet te warm en toch een beetje zonnig. Het tempo zit er vanochtend goed in en alsof het zo moet zijn kruis ik een beekje met de naam ‘Snelle Loop’, wat ik dan heel toepasselijk vind.

IMG_8400Via de rand van Milheeze gaat het en dan enkele locaties van een zorginstelling, gelegen in bospark Bakel en Sint-Jozefsheil, naar Bakel. Hier komt de route uit bij De Specht, een centrum van I.V.N. waar ook weer koffie door de vereniging verkocht. Toplocatie voor een rust. Even fourageren voor de derde etappe van ca. 10 km begint. Een etappe die feitelijk een mooie boog rond Bakel beschrijft.

IMG_8403De lus bestaat vrijwel volledig uit agrarisch gebied met mooie vergezichten in een zeer groene omgeving. Voor mijn gevoel ben ik iets te snel weer terug en de kilometer teller bevestigt wat ik vermoed, het is een lusje van 9 in plaats van 10 km. En wat erg leuk is, dat ik nog een wandel bekende tegenkom, Karel, die aansluit voor de terugtocht naar Gemert.

Deze laatste etappe gaat on der andere door het Grotelsche Bos, wat m.i. meer een heide is, maar wel een mooie heide. Na dit stuk trekt de route nog langs Tereyken. In de 14e eeuw behoorde dit toe aan de Duitse Orde, een organisatie van kruisridders, gelijk Tempeliers en Johanniters. Niet voor te stellen dat de geschiedenis van een groepje van 6 boerderijen zo ver terug gaan.

IMG_8414De wandeling eindigt met een stukje door de straten van Gemert om op de centraal gelegen startlocatie te komen. Ik heb vandaag genoten van gezelschap en omgeving. Alle vrijwilligers van ZUTh worden bedankt!

De gehele fotoreeks staat achter deze link. Dit is de link naar de route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s