2019-06-10 Malden, 3 Provinciëntocht

IMG_8560Een inmiddels bekende tocht op nog bekender terrein. Heerlijk gelopen in een mooie temperatuur van rond de 25 graden en een half bewolkte hemel. Het parkeren vond ik wat rommelig gaan, er moest nu betaald worden en dat liep volgens mij niet lekker. De een reed de cassiere zo voorbij, de andere betaalde netjes, het maakte niet veel verschil, leek het. Inschrijving is goed geregeld en een startbakje koffie kan ook geregeld worden in de tent achter de sportwinkel aan de Rijksweg.

IMG_8563Na de start door een wijk en daarna langs het Pannerdens kanaal om bij Mook rechtdoor te gaan langs de Mookerplas. Dit is in feite een zij-arm van de Maas. Schitterend zicht op de St. Jansberg onder mooie rustige wolkjes. Bij Plasmolen, waar een prima rust is op dag 3 van de 4daagse van Nijmegen, een kop koffie genomen bij de Malle Jan. Weliswaar al vroeg, op 8 km, maar voorlopig zal ik geen officiële café-rust tegenkomen.

IMG_8569Na de koffie loop ik om de jachthaven en het zandstrand van de Mookerplas. En ik denk, ‘waarom naar Saint Tropez als Mook het ook allemaal heeft?’. Na de plas via Middelaar en de prachtige Maasheggen naar Cuijk. De pont ligt al te wachten en door even te sprinten kan ik nog net als laatste (of een na laatste, dat kan ook) aan boord. Een cruise van enkele minuten en dan ben je in Brabant. Aan boord Theo nog aangetroffen, die op zijn 81e nog steeds enkele malen per week 30 kilometer loopt.

IMG_8571Alle opvarenden worden in 1 keer gelost en het is even dringen op het fietspad, maar daarna loopt iedereen weer lekker op zijn of haar eigen tempo door Cuijk naar buurthuis de Nield. Ik heb een ander plan en loop door door wijken en daarna naar de buitenkant van Cuijk waar een vestiging van van der Valk zit. Die hebben ook koffie en zelf iets lekkers er bij, smullen.

IMG_8582Na dit calorie-onverstandig intermezzo stap ik naar de andere kant van de A73 en mag ik naar Linden. Eerst langs watersportcentrum ‘t Loo en dan begint de lus rond de Kraayenbergse Plas. Deze lus is 16 kilometer dus daar mag je best even de tijd voor nemen en dan doe ik dan ook. Onderweg zie ik een rij van een boom of twintig die door de storm van de afgelopen week allemaal op ongeveer één meter hoogte als lucifers zijn geknakt en omgevallen. Het is geen leuk gezicht. De gemeente heeft ze inmiddels in stukken gezaagd voor de veiligheid.

IMG_8586Het is een vrij lange lus en gelukkig is er op 31 km bij Beers (het wapen van –) een terras en daar bestel ik een verfrissinkje. Het is heerlijk rustig op het terras en dat zal over een week of 5 wel heel anders zijn.

IMG_8587De laatste etappe gaat eerst terug naar Linden. Het ophaalbruggetje over en dan Linden binnen lopen, althans zo lijkt het. Want vlak voor de bebouwde kom laat de route me naar links gaan en ik ga naar Kaap Linden, een soort landtong in de Kraayenbergse plassen. De kaap wordt gerond en via de pannenkoekenbakker van Linden kom ik op het minst aantrekkelijke deel van de route: de oversteek van de Maas over het fietspad van de A73.

IMG_8596Na de landing van deze brug sta ja gewoon in Heumen en loop je heel oecumenisch tussen de RK en Hervormde kerk door naar de ijscoman. Met hoorntje in de ene hand en de route in de andere kom ik bij weer zo’n brug, al is deze korter en gaat over het Maas Waal Kanaal, waar ik vanochtend, toen de mars nog maar een kwartier oud was langs liep. De finish is dan is zicht, maar de route gaat nog even naar rechts. Ik laat mij niet kennen en volg braaf de route. Dan is met enkele meters het pleit beslecht en is de tocht in de pocket. In de feesttent, waar het orkest net op zoek is naar de weg naar Amarillo, pak ik een pilsje om dit heuglijke feit te vieren en ik kijk terug op alweer een mooie tocht.

De organisatie was weer perfect (oké, het parkeren was wat onhandig, maar ach, een kleinigheidje hou je toch), het weer was prima om te wandelen en de route was bekend, maar geweldig om weer te doen.

De foto’s staan achter de link en de route als je klikt op deze link.

2 gedachtes over “2019-06-10 Malden, 3 Provinciëntocht

  1. Dank voor de verbetering, die is inmiddels doorgevoerd. Jammer dat je zelf niet kon, want de de organisatie is goed, het parcours loopt gewoon lekker en het was nog goed wandelweer ook.

  2. Hoi Ruud, leuk verslag van deze tocht. Ik had hem graag weer eens willen lopen, want ik vind het een mooie tocht. Wie weet volgend jaar. Een puntje: als je het Pannerdensch Kanaal hebt gezien, dan heb je wel een hele flinke lus gemaakt. Ik denk dat je het Maas-Waal kanaal bedoelt 😉
    Groetjes, Aike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s