2019-12-26 Valkenswaard, Snerttocht

IMG_0151Vandaag een tocht met een smaakje. Bij wandelsportvereniging Voetje voor Voetje is het inmiddels traditie dat er op tweede kerstdag een tocht gelopen wordt en waar tijdens een van de pauzes een kop snert aangeboden wordt.

De start is dit jaar weer bij café Dommelstroom in Dommelen tegenover de kerststal en de kerk. Iets voor acht uur loop ik in het donker nog, het parcours op. Niet lang daarna ben ik al aan het dwalen omdat ik op zoek ben naar een pijl. Gelukkig is er ook nog de routebeschrijving!

IMG_E0153Over een modderig en volkomen met water verzadigd pad sop ik langs de Dommel. Ben blij als ik weer vaste grond onder mijn voeten heb. Ik wordt direct ingehaald door een aantal Snelle Jelles die het kennelijk wel prettig vonden dat ik het minst natte pad voor hen uitzocht, maar nu toch liever hun eigen tempo gaan koersen. Via fietspad en wandelpad wordt ik de Malpie in gestuurd. Om daar na 4 km weer uit te komen voor de eerste rust. Lekker rustig nog en een kop koffie is snel verkregen. Dat zou tijdens de tweede doorkomst hier wel anders zijn.

IMG_E0157Meteen na de rust in de blokhut van de scouting splitst de route zich. Er zijn 2 lussen en de lopers van de 20 km gaan richting Westerhoven door veelal open terrein. Ik loop maar 20 vandaag, maar kies voor de lus die eigenlijk voor de route van de 30 km route bedoeld is. Geen slechte keuze, zou achteraf blijken.

IMG_E0164Meteen in de Malpie terug kom ik langs een paar vennen, die het ochtendlicht in een rimpelloos wateroppervlak spiegelen. Heerlijk om zo vroeg uit de veren te zijn! Het zijn verder uitgestrekte heidevelden hier met af en toe een knuppelbruggetje, een ven en dan weer bospercelen waar de route door- en langsheen gaat.

IMG_E0162Na ruim twee uur doorstappen kom ik terug in het scouting gebouw en er staat een rij om binnen te komen. Deze wordt door een iets minder handig gekozen logistiek model voor de soep verstrekking veroorzaakt. Maar als je dan eenmaal de felbegeerde kom snert ontvangen hebt en je begint ervan te eten, dan vergeet je alle wachttijd. Het was de moeite meer dan waard.

Het laatste stukje begint met een bosperceeltje en dan over een weg tussen weilanden door die naar de bebouwde kom van Dommelen leidt. Een paar bochtjes en dan sta ik weer voor het café waar het vanmorgen allemaal begon.

Route staat achter deze link. De foto’s achter deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s