2021-06-27 Schaik, Maashorstwandeltocht

IMG_E2793Vandaag eindelijke een tocht die feitelijk geheel zoals vroeger, voor de corona pandemie, werd georganiseerd. Alleen de inschrijving was verplicht via internet en voorafgaand aan de tocht, maar dat is eigenlijk alleen maar gemakkelijk, voor zowel loper als vereniging. In het startlokaal was het betrekkelijk rustig, want het was aanmelden dat je er was en de route beschrijving pakken en je was op pad. Hoewel, nee toch nog niet. Want het start-bakkie kan nu ook weer! Dus even de tijd genomen om een kop koffie te drinken en daarna van start.

De route heb ik naar schatting al 3 keer gelopen al was ze op details aangepast. Maar de laatste keer was al minimaal 2 jaar geleden, dus wat deert het? We lopen weer!

IMG_E2799Eerst ga ik door dec stille straten van Schaik richting het bedrijven terrein terwijl zon aan kracht wint terwijl ze haar reis naar boven voltrekt. Na nog een klein stukje langs de provinciale weg, kennelijk niet te vermijden hier, gaan we richting Reek. Stukjes wandelpad worden afgewisseld met asfaltstroken. Langs een klein ven is een mooi stuk wandelpad gemaaid waar koeien voor de begrazing zorgen. Geen punt, doen niks. Maar, de dames staan met 4 pal voor het hek waar ik het begrazingsgebied wil verlaten. Ik weeg mijn kansen. Ik zie geen restanten van eerdere wandelaars liggen, dus ik besluit om rustig naar het hek te gaan. De dames gaan aan net voldoende aan de kant. Maar, wat als ik het hek open? Schieten ze dan als in Rawhide door het hek de straat op? Niets van dit alles. Ik mag door en zij blijven staat/liggen. En door!

IMG_2805Reek wordt net niet geschampt, maar in plaats daarvan komen we langs mooie veldbloemen en schieten we een leuk pad langs de Hertogwetering in. Vlak voor Velp moet ik schuin terug richting Keent, waar een dode arm van de Maas de vroegere vorm van de stroom markeert.

IMG_E2812Midden in die oude Maasmeander staat een terras bij een boerderij waar het er gezellig aan toe gaat. Tegen schappelijke prijzen worden consumpties verkocht en ik ga voor koffie en een worstenbroodje. Iets hartigs, want ik heb het gevoel dat ik enorm transpireer door het klamme weer en ik moet het vocht meer vasthouden. De pauwen, poezen en de haan scharrelen hier gezellig rond.

Verder gaat het naar Overlangel, waar de oranje routebordjes mooi harmonieren met de aldaar opgehangen vlaggen voor het Nederlands Elftal en daarna naar Herpen. Aldaar de A50 over die ik vorige week ook in de andere richting over ging. Op naar de tweede rust, bij de Kriekeput, of nee, naar Pan en Co want daar zit je doorgaans net even lekkerder. Genoten van een hele lekkere koffie met een heerlijke cheesecake er bij.

IMG_E2816De laatste etappe gaat eerst vooral door het Herperduin. Dat is vooral zandpad en bos en ik ga wat rustiger lopen. Maar heb hier wel redelijk wat schaduw. Daarna is het nog een dik uur in de zond lopen. Langs weilanden en uiteindelijk over een weiland heen. Hoewel ik eigenlijk niet van plan was om nog te pauzeren drink ik nog maar een colaatje.

De laatste kilometers gaat opnieuw langs een stukje langs de provinciale weg en dan de bebouwde kom van Schaik. En daar tref ik Wilma, die waarschijnlijk 42 kilometer heeft gelopen. Ze is tijdens de pandemie de lol in het lopen verloren en is hier in Schaik weer begonnen. Gewoon omdat er weer iets georganiseerd werd. Dat is dus de verdienste van de vrijwilligers van Ons Genoegen uit Schaik. Ik dank ze dan ook hartelijk en hopelijk, ijs, weder en virus dienende, tot volgend jaar.

De link naar de route staat hier.

De link naar de foto’s staat hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s